Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Lovrenčić Pika Vončina

Mjesec u prosincu

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • Ilustracije: Pika Vončina
  • 11/2008.
  • 26 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537199418
  • Cijena: 118.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Slikovnica "Mjesec u prosincu" nudi najmlađim čitateljima dvanaest kratkih priča, nadahnutih ilustracijama Pike Vončine. Na prvi pogled čini se da je Mjesec glavni junak, no oko njega se događa mnogo toga neočekivanog: pod njegovim svjetlom snježne sove održavaju godišnji bal, on maloj vili služi kao najviša skakaonica na nebu, a jednom će mišu poslužiti kao model za sliku idealnog sira... Kad ga nestane s neba, četiri mačke kreću za njim u potragu, a kad se ponovno pojavi poslužit će kao ljuljačka za tri šašava psa, pobjednika u tuljenju…

Nježne, živahne i jezgrovite, ove se priče obraćaju svojoj mladoj publici jednostavnim jezikom, stvarajući atmosferu male čarolije. U tome im pomažu ilustracije, uvijek u skladnoj vezi s tekstom, zaigrane i osobne, no ipak takve da uvijek ostavljaju prostora dječjoj imaginaciji.

Književnica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Pika Vončina već su ostvarile uspješnu suradnju 2001. zajedno objavivši knjigu za djecu "Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić", koja je nagrađena nagradom «Grigor Vitez» za tekst, slikovnicu "Mjesečeva splav", objavljenu 2004, koja je nagrađena nagradom «Grigor Vitez» za ilustracije, te "Bajku o Sigismundi i Krpimiru" koja je uvrštena u prestižni katalog najboljih knjiga za djecu The White Ravens te objavljena u digitalnom obliku na stranicama međunarodne dječje biblioteke sveučilišta u Marylandu. Dvije su autorice ponovno uspješno surađivale 2006. u izradi slikovnice  "Proždrlica" u seriji Etno-priča Sanje Lovrenčić (naklada Kapitol).

Sanja Lovrenčić (Knin, 1961), književnica i prevoditeljica, ušla je u hrvatsku književnost 1987. zbirkom pjesama "Insula dulcamara". Otad je objavila još šest pjesničkih zbirki, a poezija joj je objavljivana i u domaćoj i stranoj periodici te prevođena na njemački, poljski, ruski i slovenski. Za knjigu "Rijeka sigurno voli poplavu" dobila je nagradu Kiklop za najbolju knjigu pjesama 2007. godine.

Autorica je nekoliko proznih knjiga –  zbirki kratkih priča "Wien Fantastic", "Portret kuće" i "Zlatna riba i istočni Ariel", romana "Kolhida", "Klizalište", "Dvostruki dnevnik žene sa zmajem", "U potrazi za Ivanom" (nagrada «Gjalski» 2007), "Martinove strune" (objavljen 2008. na hrvatskom i na njemačkom; Literaturpreiss SMSK), "Ardura" (2012).  Autorica je i fantastične trilogije "Zmije Nikonimora".

Piše i za djecu te je za knjigu "Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić" dobila nagradu "Grigor Vitez" 2001. Kao dramska autorica dobila je 1997. nagradu ASSITEJ-a za najbolji kazališni tekst za mlade za Bajku o Sigismundi i Krpimiru. Za djecu je priredila i nekoliko knjiga i slikovnica prema motivima iz svjetske i domaće folklorne baštine; za "Hrvatske bajke" dobila je nagradu Kiklop 2009, a za "Noinu mačku" i druge igrokaze nagradu "Grigor Vitez" 2010.

Bavi se i prevođenjem književnih tekstova s engleskog, francuskog i njemačkog jezika; za prijevod knjige C. S. Lewisa "Konj i njegov dječak" uvrštena je 2004. na Časnu listu IBBY-a. Za prijevod zbirke kratkih priča "Kuća duhova" Virginije Woolf dobila nagradu Kiklop 2012.

Pika Vončina rodila se u 1961. godine u Zagrebu. U drugoj je godini počela crtati po zidovima i oslikavati ih. Poslije toga prešla je na papire, ali i knjige u kojima je uvijek nešto docrtavala. U Školi primijenjene umjetnosti i zatim na Akademiji likovnih umjetnosti i dalje su je okruživale olovke, boje, kistovi, i toliko se predano njima bavila da je kao studentica dobila Rektorovu nagradu. Od završetka studija bavi se ilustracijom, te je ilustrirala četrdeset knijga za djecu. Ilustrira također i školske udžbenike, te redovito objavljuje ilustracije u časopisima.

Svojim je radovima sudjelovala na Biennalu ilustracija u Bratislavi 1995, 1997, 1999, 2001. i 2003. godine, u selekciji BIB-a u Japanu 1998. i 2000. godine, te na izložbi Docet u Bologni 2003. Za ilustracije knjige Ivane Brlić Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića dobila" je 1999. nagradu "Grigor Vitez", a za isti je naslov izabrana i na Časnu listu IBBY-a.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –