Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvjezdana Jembrih

Ljetopisi

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • 10/2008.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 978953719942554
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pisanje Zvjezdane Jembrih rijedak je primjer pisanja bez predumišljaja, umjesto iz koncepcije i ambicije, ono izrasta iz pokreta i pogleda. U ovoj knjizi - iz putovanja. A putovanje kao da je preduvjet stvarnoga života. Ne onog svakidašnjeg, oblikovanog moranjima, nego života u kojemu vid i sluh napokon zaista dolaze na svoje - kao i osmijeh, slobodan, ironičan, namršten, pun razumijevanja. Putovanje je prostor za spontanost, otvaranje prečaca između oka i riječi. Pa i da ne postoji nikakva mogućnost da budu objavljeni, ti bi putopisi ipak bili napisani. Jer bez njih putovanje nije potpuno.

U slobodi i znatiželji kretanja Zvjezdana jednostavno ide s bilježnicom, zapisuje što vidi, odmah ili malo poslije, meandrirajući čak i oko vlastitih pokušaja autocenzure ("ne bih htjela raditi priču od..."). Tako nastaje knjiga - prirodnim slaganjem sedimenata, kratkih i dužih, težih i lakših. Put u Makedoniju ili u Transilvaniju pustolovno traje, no kratki bljesak uz lungo mare u Lovranu u svojoj se ironiji jednako trajno urezuje u pamćenje.

Svaki putopis počinje iz tišine i ne zna se točno kakav će biti glas koji s njim dolazi na svijet, ponekad lirski, ponekad ironičan, rijetko melankoličan. No uvijek neposredan i živ, sposoban za nagla skretanja, osvježavajuće hirovit. I uvijek sposoban dozvati i dočarati slike. Upravo zbog izrazite vizualne sugestivnosti ovi putopisi ostavljaju jarke tragove.

Možda bi se moglo reći da povod putovanjima i nije važan - ali jest. Velik dio njih povezan je s autoričinim slikarskim ili pak restauratorskim poslom, ona ne kreće na put ni zbog turizma, ni zbog odmora, pa ni zbog pisanja. Kad zaključa za sobom vrata svakodnevice, otvara se prostor za sve vidove njene kreativnosti, za otvaranje sebe svijetu i svijeta sebi. I svijet je zaista tu, u ovoj knjizi, svjež u svojoj ukupnosti i fragmentarnosti. (Sanja Lovrenčić)

***

Zvjezdana Jembrih rođena je 1965. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990., a magistrirala restauriranje u Budimpešti 2000. Radi na Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina ALU, te živi u Zagrebu. Putuje izvan Zagreba. Slika i piše. Radi land art. Objavljuje u književnim časopisima. U nakladi MD objavila je 2001. zbirku kratkih priča "Janusove kćeri sestre nevjeste", a 2007. U nakladi Autorska kuća zbirku lirike "Ljubavnici kraljica glad".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –