Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Ðokić

Feba

  • Nakladnik: Autorska kuća
  • 12/2006.
  • 113 str., meki uvez
  • ISBN 9537199169
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Na sasvim netipičan način za autore tinejdžerskih romana u Hrvatskoj, "Feba" Ane Ðokić Pongrašić govori o četrnaesto-godišnjoj djevojčici koja umjesto u školu svakoga dana odlazi na kraj grada gdje se susreće s jednim dotad sasvim nepoznatim svijetom. Svijetom u kojem vladaju neki sasvim drugačiji odnosi i pravila. Stilski napisana po uzoru na novelu "Lullaby" francuskog pisca J. M. G. Le Clezioa, "Feba" se obraća koliko starijim tinejdžerima toliko i odrasloj čitateljskoj publici.

Ulomak iz romana:

"Feba ima četrnaest godina. A to nisu toliko male godine. Barem ne moraju biti. Četrnaest godina je ponekad dovoljno vremena da čovjek o svemu počne sam donositi zaključke. Četrnaest godina je ponekad dovoljno vremena da se zamrzi čitav svijet. Ili barem onaj njegov dobro poznati. dio. Sa četrnaest godina netko može odlučiti napustiti kuću i otići da se više nikada, baš nikada ne vrati. Sa četrnaest godina netko može svojom vlastitom voljom postati gluh. Isključiti se za sve zvukove ovoga svijeta. Može se prestati smješkati. Može prestati govoriti. Može - sve. Samo ako dovoljno snažno poželi. Sa četrnaest godina mogućnosti su bezbrojne. Izbor se tek kasnije sužava."


Ana Ðokić Pongrašić piše priče, radio drame, romane, kazališne tekstove, televizijske i radijske scenarije, dramatizacije, i dr.

Objavila je: "Sebastijan Nevidljivi" (2000), "Dječja radiodrama" (2001), "Dnevnik jednog zmaja" (2001), "Dvadeset igrokaza za sve generacije" (2001), "Zoe, djevojčica s vrha nebodera" (2001), roman za mlade, dobitnik Nagrade Mato Lovrak za 2002. godinu, "Sve u redu!" (2001), "Tibor, paun bez repa" (2001), "Nemaš pojma, Grizlijane!" (2003), "Sve priče" (2003), "Vitez Željeznog Srca" (2004), "Pitanja princa Alma" (2004), "Šempi ti smopi da limvo te" (2004), "Lutkarski igrokazi za djecu 21. stoljeća" (2005) i "Kazališne bajke za djecu 21. stoljeća" (2005), "Ana i Andersen" (2005).

Svoje priče, romane, radio-drame i kazališne tekstove dosad je objavila i u Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, te još ponegdje po Europi. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca i SACD-a (Societe des auteurs et compositeurs dramatiques - Paris/Bruxelles/Montreal)

Ana Đokić rođena je 1965. godine u Beogradu, diplomirala je filozofiju, više od 30 godina živi i radi u Zagrebu. Piše romane za djecu i odrasle, radiodrame, televizijske i kazališne tekstove. Njezine knjige objavljeni su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj. Organizatorica je različitih nacionalnih i međunarodnih književnih festivala.

Dobitnica je nekoliko književnih nagrada od kojih nagrade "Marin Držić" (2006), Nagrade "Mato Lovrak" (2002), priznanja White Ravens 2008., nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji 2016., Nagrade Grigor Vitez 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –