Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Ðokić

Gordana među vrbama

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 02/2012.
  • 302 str. , meki uvez
  • ISBN 9789537514488
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jugoslavija 1965-1990. Hrvatska 1991 – 1995. Drago Bošković, zastavnik JNA. Ljuba Bošković rođena Lukačević, njegova supruga, domaćica. Gordana Bošković, njihova kći jedinica, glavna junakinja ove priče.

Život u socijalizmu, političke promjene, životne drame, obiteljski sukobi, sitne svakodnevne radosti i naravno - pjesme (njihove,vaše i naše mladosti).

Ana Ðokić (ponekad i Pongrašić) u Trnsko prvi put dolazi ilegalno 1981. godine kao 16- godišnjakinja. Svojim roditeljima govori kako ide na dvodnevnu ekskurziju u Donji Milanovac, dok zapravo tajno odlazi iz Beograda u Zagreb. Na glavnom željezničkom kolodvoru je dočekuje njezin dečko i ugošćuje u svome stanu u Trnskom gdje upoznaje i njegove roditelje. (I danas se sjeća princeskrafni kojima ju je poslužila buduća svekrva, tada učiteljica u OŠ „Krešo Rakić“). Sljedećih pet godina boravi redovito ( i legalno!) u Trnskom. Šeta Parkom mladenaca, jede kolače u lokalnoj slastičarni, ljubi se po klupama, i sluša priče o genijalnom Snupiju, ludom Finfi, i opakom Klošku… Životni put odvodi je dalje (ne baš predaleko) pa tako nakon Trnskog boravi u Gajnicama, Zaprešiću i Jarunu.

Glavninu radnje svog najnovijeg romana „Gordana među vrbama“ Ana Ðokić je smjestila upravo u novozagrebačko naselje Trnsko. Na taj način ono postaje glavno mjesto zbivanja koja prate odrastanje glavne junakinje Gordane Bošković (rođene 1965. godine), kćerke zastavnika JNA Dragoljuba Boškovića i domaćice Ljube Bošković rođ. Lukačević, od njihovog doseljenja u Trnsko 1970 godine, pa sve do Gordaninog odlaska ( i iz Trnskog, i iz Zagreba, i iz Hrvatske) 1995. godine.

Ana Đokić rođena je 1965. godine u Beogradu, diplomirala je filozofiju, više od 30 godina živi i radi u Zagrebu. Piše romane za djecu i odrasle, radiodrame, televizijske i kazališne tekstove. Njezine knjige objavljeni su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj. Organizatorica je različitih nacionalnih i međunarodnih književnih festivala.

Dobitnica je nekoliko književnih nagrada od kojih nagrade "Marin Držić" (2006), Nagrade "Mato Lovrak" (2002), priznanja White Ravens 2008., nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu Ovca u kutiji 2016., Nagrade Grigor Vitez 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –