Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Grčić

Spomenar : Književni ogledi

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2010.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342326
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
O najvećim duhovima u povijesti, ne može se ozbiljno govoriti a da se, pritom, ne dotaknu filozofski, teološki, antropološki, psihološki, etički, politički i drugi problemi koje su dodirnuli, ili na njih odgovorili. Jedva se može naći kakva važnija pojava u političkom i kulturnom životu epohe takvih iznimnih pojedinaca a da u njihovu djelu, ovako ili onako, nije odjeknula. Mnogi od njih imali su neobičnu sposobnost da zbivanja i ličnosti svojega doba, na osobit način, povezuje sa zbivanjima i ličnostima iz najdublje starine, stavljajući ih na mjesto u svojem imaginativnom univerzumu: pred njihovim se pogledom svaka, pa i najbanalnija, stvarnost prometala u simbol.

Marka Grčića zanimaju upravo takve teme kad promišlja djela velikana književne riječi. U svoje oglede o pjesnicima i njihovim djelima unosi često, s jedne strane, kontekst vlastita života, primjerice dob kad se prvi put susreo s nekim djelom (a što može uvelike odrediti osobnu recepciju), a s druge društveni kontekst – koji može uvelike odrediti recepciju pisca i djela u nekoj kulturi:

"Svačiji je život pun, vidljivih i nevidljivih, ožiljaka od rastanaka, koji su, najčešće, trajni čak i onda kad se činilo da su privremeni. Takav je i moj život. Jedan, fikcionalizirani, primjer tuđih uspomena, te tri druga primjera, iz Vergilija, Dantea i Francea, kad sam se s njima, još u mladosti, prvi put susreo, na neki su način uobličili i kaos moga iskustva. I, zato, ovo nije ogled o njima nego pokušaj da se obnove uspomene na ono što su meni značili."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –