Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Grčić

Riječi, riječi, riječi

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 09/2008.
  • 560 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222920
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga novinskih ogleda pod naslovom «Riječi, riječi, riječi» izbor je iz višegodišnjih kolumna Marka Grčića koje su u magazinu 'Globus' izlazile od 2002. do danas. Obuhvaća širok tematski raspon, od lingvistike, književnosti, društvenog života, preko religije i povijesti, pa do aktualnih političkih kontroverzija.

Premda je, što je i normalno, neke kolumne u međuvremenu djelomično potamnio protok vremena, većina ih  je, i za današnjega čitatelja, zadržala intelektualnu svježinu, čak i onda kad su zaboravljeni poticaji i okolnosti koje su ih nadahnule.

Knjiga  sadržava 70-ak  tekstova  (najuži izbor) i broji  560 stranica. Uključeni su i tekstovi, na granici između politike i književnosti, objavljeni u časopisima, osobito u «Književnoj republici», u rubrici «Čitaće probe».

Marko Grčić godinama je u 'Globusu' objavljivao brojne publicističke teme i društeno - kritičke komentare. Ovaj ukoričeni izbor iz tih tekstova s jedne je strane svojevrsna kronologija proteklog desetljeća jer bilježi teme i dileme koje su uzbunjivale širu kulturnu javnost, a s druge strane pak svjedoči da se Grčić gotovo opsesivno bavi hrvatskim identitetom, ponajviše na području povijesti, jezika i pravopisa, kulture i religije. 

U svim tekstovima se zrcali njegova bogata erudicija stečena ne samo redaktorskim poslom u novinskim redakcijama, nego i golemim prevodilačkim opusom istrastvenim čitanjem. Osim što je pomnjiv i pronicav tumač hrvatske poetske baštine, u dva dulja ogleda „Sinjska alka:  pamćenje i zaborav prošlosti“ i „Je li dalmatinski Morlak predak balkanskoga barbarogenija?“ očituje se nakana da temama koje godinama temeljito proučava da i vlastiti izvorni doprinos u ukupnom historiografskom tumačenju.

Ove godine Marko Grčić obilježava sedam desetljeća života i plodnog sudjelovanja u hrvatskoj kulturi pa je ovaj svezak i izraz poštovanja spram autora koji je postao svojevrsnom institucijom. (Jadranka Pintarić, urednica)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –