Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gilles Leroy

Zola Jackson

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Sanja Šoštarić
  • 05/2011.
  • 136 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601411
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dok New Orleansom hara uragan Katrina, dok popuštaju nasipi, a bujice drobe krhke drvene kuće i nose sve što im se nađe na putu, ljudi su prepušteni sami sebi. Pomoć je spora i nedostatna, a prisutnost televizijskih kamera tragediju pretvara u okrutni reality show. Zarobljena na tavanu poplavljene kuće bez vode i hrane, sva ta događanja promatra Zola Jackson, šezdesetogodišnja crna učiteljica u kojoj Katrina budi sjećanja na uragan Betsy koji je poharao New Orleans četrdeset godina ranije - upravo one godine kad je rodila sina jedinca Caryla.

Kroz niz retrospekcija pratimo razna razdoblja u Zolinu životu, u čijem je središtu uvijek Caryl - brižan i privržen sin, vedar i pametan dječak, izvrstan učenik, student i znanstvenik, lijepi zelenooki mulat. Zolin odnos prema sinu dolazi na kušnju kad se u Carylovu životu pojavljuje Troy, bogati bijeli mladić iz Atlante. Zola se ne može pomiriti s njihovom vezom i svoju posesivnost i netrpeljivost otvoreno pokazuje.


"Zola Jackson" prvenstveno je roman o majčinstvu u kojem se junakinja neprestano pita je li bila dobra majka. Leroy vješto prikazuje sve nijanse Zolinih unutrašnjih previranja koja su podjednako dinamična kao i drama koja se odvija u gradu. Jedini je svjedok Zoline drame kuja Lady, njezina povjerenica, suputnica i supatnica, koja će svojim djetinjastim ponašanjem unijeti određenu vedrinu u sumornu sudbinu glavnog lika i cijeloga grada.

Pored problema majčinstva Zola se u svojim monolozima bavi i temama vjere, ljubavi, solidarnosti te međuljudskim i međurasnim odnosima, bolno karakterističnim za priču s američkog juga.


***

Gilles Leroy (Bagneux, 1958), suvremeni francuski pisac. Nakon studija književnosti radio je kao predavač i novinar magazina "L'art vivant", a u slobodno se vrijeme bavio pisanjem, putovanjima te proučavanjem američke i japanske književnosti. Prvi je roman, "Habibi", objavio 1987. godine. Devedesetih se iz Pariza povukao na selo i posvetio isključivo književnom radu.

Objavio je desetak romana - između ostalih "Jackpot" (Machines a sous, 1999), "Ruski ljubavnik" (L'Amant russe, 2002), "Odrastanje" (Grandir, 2004) i "Tajno polje" (Champsecret, 2005) - od kojih je najzapaženiji bio "Alabama Song", priča o nesretnoj sudbini Zelde Fitzgerald, supruge američkog pisca Francisa Scotta Fitzgeralda, za koji je 2007. dobio nagradu Goncourt. Osim Goncourtove nagrade dobio je još i Prix Valery Larbaud, Prix Cabourg i Prix Nanterre.

"Zola Jackson" (2010) njegov je trinaesti, zasad posljednji roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –