Opaki zalogaji : Zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju
- Nakladnik: Fraktura
- Prijevod: Dijana Štambak
- 06/2011.
- 292 str., meki uvez
- ISBN 9789532662399
- Cijena: 18.45 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac - strši iz mojih prednjih zubi." Tako jednu od svojih gastronomskih bjelosvjetskih avantura opisuje Anthony Bourdain u zbirci tekstova "Opaki zalogaji". Slavni šef kuhinje te autor nesvakidašnjih knjiga o gastronomiji i njezinim tamnim stranama i ovoga puta čitateljima servira napeto štivo - i kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju, i kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog suši-bara, i kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži, i kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane.
Usput, Bourdain rado oplete po slavnim kuharima, primjerice Jamieju Oliveru, a posebno je zgrožen spoznajom da je Woody Harrelson ikona pokreta koji zagovara sirovu hranu. Naravno, kao i u "Dosjeu kuhinja" i "Kuharovu putovanju", u "Opakim zalogajima" odaje neke prljave tajne nesavjesnih majstora kuhinje, koje naročito dolaze do izražaja kad nastupi gužva: "Sve što padne na pod, nekim čudom, padne 'točno na ubrus'. Moram vam reći - strašno je velik taj ubrus..."
Nepristojno, britko i puno energije.
Daily Mail
Bourdainov je entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici... Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.
New York Times Book Review
Ljubitelji pustolovnih kulinarskih iskustava ovdje će moći utažiti svoju glad, a oni koji preziru fenomen slavnih šefova kuhinja u Bourdainu će pronaći prijatelja.
Library Journal
***
Anthony Bourdain rođen je u New Yorku 1956. Završio je Američki kulinarski institut te vodio newyorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles. Piše za New York Times, The Times, Face, Black Book, Independent, časopis Food Arts i druge. Njegov poznati članak “Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate” objavljen 1999. u The New Yorkeru pobudio je golem interes u Americi i Velikoj Britaniji te ga potaknuo na pisanje slavne knjige "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly" (u hrvatskom prijevodu "Dosje kuhinja"), nemilosrdno otvorene gastronomske ispovijedi.
Godine 2002. Anthony Bourdain putovao je svijetom u potrazi za “ekstremnom kuhinjom”, a knjiga koja je potom nastala, "Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal", postala je bestselerom u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.
Napisao je kriminalističke romane "Bone in the Throat", "Gone Bamboo" i "The Bobby Gold Stories" te povijesni roman "Typhoide Mary", autobiografske proze "Dosje kuhinja" i "Kuhareva turneja" (A Cook’s Tour), kuharicu "Les Halles Cookbook" i knjigu kolumni "The Nasty Bits".
Jedan je od najboljih svjetskih šefova kuhinje.
Usput, Bourdain rado oplete po slavnim kuharima, primjerice Jamieju Oliveru, a posebno je zgrožen spoznajom da je Woody Harrelson ikona pokreta koji zagovara sirovu hranu. Naravno, kao i u "Dosjeu kuhinja" i "Kuharovu putovanju", u "Opakim zalogajima" odaje neke prljave tajne nesavjesnih majstora kuhinje, koje naročito dolaze do izražaja kad nastupi gužva: "Sve što padne na pod, nekim čudom, padne 'točno na ubrus'. Moram vam reći - strašno je velik taj ubrus..."
Nepristojno, britko i puno energije.
Daily Mail
Bourdainov je entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici... Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.
New York Times Book Review
Ljubitelji pustolovnih kulinarskih iskustava ovdje će moći utažiti svoju glad, a oni koji preziru fenomen slavnih šefova kuhinja u Bourdainu će pronaći prijatelja.
Library Journal
***
Anthony Bourdain rođen je u New Yorku 1956. Završio je Američki kulinarski institut te vodio newyorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles. Piše za New York Times, The Times, Face, Black Book, Independent, časopis Food Arts i druge. Njegov poznati članak “Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate” objavljen 1999. u The New Yorkeru pobudio je golem interes u Americi i Velikoj Britaniji te ga potaknuo na pisanje slavne knjige "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly" (u hrvatskom prijevodu "Dosje kuhinja"), nemilosrdno otvorene gastronomske ispovijedi.
Godine 2002. Anthony Bourdain putovao je svijetom u potrazi za “ekstremnom kuhinjom”, a knjiga koja je potom nastala, "Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal", postala je bestselerom u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.
Napisao je kriminalističke romane "Bone in the Throat", "Gone Bamboo" i "The Bobby Gold Stories" te povijesni roman "Typhoide Mary", autobiografske proze "Dosje kuhinja" i "Kuhareva turneja" (A Cook’s Tour), kuharicu "Les Halles Cookbook" i knjigu kolumni "The Nasty Bits".
Jedan je od najboljih svjetskih šefova kuhinje.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.