Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neil Gaiman

Anansijevi dečki

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • 11/2011.
  • 324 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532205978
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nema ničega goreg od roditelja koji vas sramote i zagorčavaju vam život. A nitko nema roditelja koji bi bio neugodniji od oca Debelog Charlieja. S tim da Debeli Charlie uopće nije debeo, nije čak ni bucmast. Ali otkako mu je otac prišio taj nadimak, nikome ne pada na pamet zvati Charlesa Nancyja nikako drugačije nego Debeli Charlie.

Što je još gore, otac Debelog Charlieja silno je volio pjevati u javnosti i uvaljivati se svakoj ženi koja naiđe. Kao mirni knjigovođa u jednoj londonskoj zastupničkoj agenciji, Debeli Charlie ne može zamisliti ništa neugodnije od pjevanja u javnosti. Što se žena tiče, već su mu pune ruke njegove zaručnice Rosie, njezinu majku da i ne spominje.

A što je najgore, otac Debelog Charlieja upravo je umro. Naravno, na najsramotniji mogući način - od srčanog udara, dok je pjevao karaoke prsatim američkim turisticama. Još je uspio, dok se rušio u smrtnom hropcu, jednoj obnažiti grudi.

Neugodnostima, sramoti i poniženjima time nije nipošto došao kraj. Nakon što unezvjereno odjuri na Floridu ne bi li stigao na očev pokop, Debeli Charlie će otkriti cijeli jedan svijet koji je davno zaboravio - svijet vještica i vudua, svijet u kojemu on ima nepojmljivo vještog, šarmantnog i vitkog brata blizanca, svijet u kojemu se šuška da otac Debelog Charlieja nije bio običan čovjek, već bog...


Čitatelji "Američkih bogova" Neila Gaimana već znaju da je stari Charles Nancy bog. Točnije, legendarni afrički bog-varalica Anansi, koji se - poput tolikih božanstava staroga svijeta - doselio u Ameriku, završio kao umirovljenik na Floridi, i ondje umro, kako to već s bogovima danas biva. Pa ako su "Američki bogovi" prikazivali naličje današnjice kao fresku, "Anansijevi dečki" predočavaju ga kao burlesku, djelo koje spreže komediju, fantastiku, romantiku i napetost na način Neila Gaimana.

Neil Richard MacKinnon Gaiman pretvorio je svoj životni poziv pripovjedača u profesiju koja mu je donijela priznanja u rodovima publicistike, stripa, romana, pripovijetke, scenarija i kratke internetske forme. Rado čitan, rado slušan i rado viđan, Gaiman u svim djelima ostaje vjeran svojoj uvelike jedinstvenoj poetici. Među nagradama koje je osvojio su Hugo, Nebula, Newbery, Carnegie, Mythopoeic, Bram Stoker i Will Eisner, kao i National Book za knjigu godine u Velikoj Britaniji.

Gaimanova puna bibliografija i filmografija na engleskom jeziku dostupna je na Wikipediji, ovdje, te na piščevoj mrežnoj stranici, ovdje. Evo pregleda njegovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima.


Pregled Gaimanovih ključnih proznih djela, s dostupnim hrvatskim prijevodima:

- 1990. "Good Omens" (koautor Terry Pratchett) // 2010. "Dobri predznaci" (Zagrebačka naklada, Zagreb, preveo Marko Fančović)
- 1993. "Angels and Visitations: A Miscellany"
- 1996. "Neverwhere"
- 1998. "Smoke and Mirrors"
- 1999. "Stardust" // 2007. "Zvjezdana prašina" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2001. "American Gods" // 2003. "Američki bogovi" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2002. "Coraline" // 2003. "Koralina" (Algoritam, Zagreb, prevela Dubravka Petrović)
- 2005. "Anansi Boys" // 2011. "Anansijevi dečki" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2006. "Fragile Things: Short Fictions and Wonders"
- 2007. "InterWorld" (koautor Michael Reaves)
- 2007. "M Is for Magic"
- 2008. "The Graveyard Book" // 2009. "Knjiga o groblju" (Algoritam, Zagreb, prevela Dubravka Petrović)
- 2009. "Who Killed Amanda Palmer: A Collection of Photographic Evidence"
- 2013. "The Ocean at the End of the Lane" // 2014. "Ocean na kraju staze" (Algoritam, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)
- 2013. "The Silver Dream" (koautori Michael Reaves i Mallory Reaves)
- 2015. "Eternity’s Wheel" (koautori Michael Reaves i Mallory Reaves)
- 2015. "Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances"
- 2017. "Norse Mythology" // 2017. "Nordijska mitologija" (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –