Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandar Dragaš

Rock 21. stoljeća

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2011.
  • 238 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043111
  • Cijena: 110.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Kroz zbirku integralnih verzija tekstova koje je Aleksandar Dragaš objavljivao tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća u Jutarnjem listu provlače se svi važni motivi, nade i dvojbe pop-kulture u novom vremenu, a tu je i odgovor na ključno pitanje: gdje je danas glazba koja je sredinom prošlog stoljeća došla na svijet s drskom namjerom da ga promijeni?

Svijet možda nije popustio, ali su se čitave generacije spremno predale novom zvuku. Njima, a i onima koji se u rock'n'roll bratstvo tek iniciraju, ova knjiga donosi znalački presjek globalne i lokalne scene ovih čudnih, uzbudljivih, teških i prevratničkih godina. Izbor izvođača, albuma i koncerata enciklopedijski je širok, tekstovi ispunjeni znanjem i iskustvom profesionalca koji mehanizme glazbenog biznisa poznaje iznutra, ali je ono čime nas autor uvijek iznova kupuje čista, nepotrošena, dječačka strast.

Aleksandar Dragaš nije jedan od onih kritičara koji hladno dociraju i skalpelom režu albume, on će vam bez rezerve i okolišanja ponuditi nešto što mu je upravo popravilo život, da probate i - ako se ukusi poklope - zavolite jednako jako. Zato puno onih koji ga redovito čitaju imaju dojam da ga osobno poznaju. I nisu u krivu.

"Rock 21. stoljeća" vrlo je osobna knjiga, skoro pa zbirka ljubavnih pisama s jednom jasnom porukom. "Hey, hey, my, my, rock'n'roll will never die", rekao bi Neil Young.

Ante Perković

Aleksandar Dragaš – novinar, publicist, diskograf, koncertni promotor – rođen je u Zagrebu, 16. siječnja 1967. Na Ekonomskom fakultetu početkom 1991. godine diplomirao je s temom „Nezavisni diskografski proizvod na domaćem tržištu". Prvi tekst objavio u Poletu, u siječnju 1985. Osim u Poletu, brojne pop i rock kritike, reportaže, eseje, izvještaje, temate, biografske tekstove i intervjue objavljivao je u mnogim domaćim i stranim tiskovinama (Studentski list, Quorum, Studio, Ritam, Heroina i Heroina Nova, Vjesnik, FM, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list, Glorija, Playboy, Time Out, Hi-Fi Media, Cantus...). Autor je preko 3000 novinskih tekstova objavljenih od 1985. do danas.

Godine 1989. pokreće nezavisnu diskografsku kuću Search & Enjoy za koju su snimali Obojeni program, Majke, Boye, Quod Massacre, Studeni Studeni, Sin Albert i Gregor Samsa. Godine 1992. osniva nezavisnu diskografsku etiketu T.R.I.P. za koju su snimali Hladno pivo, Majke, Overflow, Anesthesia, Laufer, Zadruga, The Stuff, Res Nullius i drugi. Od 1994. do 1996. bio je glazbeni urednik domaće rock glazbe i licencni urednik pop rock i jazz glazbe inozemnih diskografskih kompanija Warner Music i EMI u diskografskoj kući Croatia Records u kojoj usko surađuje sa Sinišom Škaricom te, između ostalih, uređuje izdanja Psihomodo Popa, Parnog valjka, Majki, Drage Mlinarca, Bijelog dugmeta, Laufera, Zadruge i Hladnog piva.

Uređivao je i vodio glazbene emisije na Radiju 101 i Radiju 1 te na Hrvatskom radiju posvećene najzanimljivijim recentnim albumima svjetske i domaće glazbene produkcije uz podsjećanje na antologijska i manje poznata djela popularne glazbe. U Hrvatskoj i Sloveniji organizirao je više od sto klupskih koncerata domaćih i inozemnih izvođača.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –