Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milivoj Solar

Književni leksikon

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2011.
  • 541 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789531508681
  • Cijena: 46.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon prvoga, rasprodanog izdanja „Književnoga leksikona“, ovo znatno prošireno izdanje omogućuje studentima, književnim znalcima i svim ljubiteljima književnosti da na jednom mjestu pronađu s jedne strane temeljno, a s druge strane, koliko je moguće, i cjelovito znanje o književnosti.

Solarov izbor pisaca, djela i književnih pojmova utemeljen je na autorovu višedesetljetnome teorijskom radu, praćenju tekuće literature, dobru poznavanju nastavnih programa i šire prihvaćenih sudova hrvatske znanosti o književnosti te na praktičnom, predavačkom iskustvu na području književne znanosti, a izveden je pomoću dobro poznata solarovskog principa da se i najsloženiji teorijski pojmovi dadu predočiti i objasniti jednostavnim, običnim jezikom.

Naravno, ta Solarova uputa u temelje struke i znanosti ne bi bila potpuna da pobliže ne povezuje književnost s duhom vremena, čime se autorov „Leksikon“ legitimira i kao reprezentativan dokument naše književne epohe.

***

Milivoj Solar (Koprivnica, 1936.) književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je godine 1959. filozofiju i jugoslavistiku. Na istom je fakultetu 1964. i doktorirao disertacijom o Franu Galoviću. Od godine 1963. radi kao asistent, zatim kao docent, potom izvanredni, a od 1976. i redovni profesor teorije i metodologije proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost. U razdoblju od 1987-1990. bio je i ministar za prosvjetu i kulturu.

Solarov znanstveni rad i interes usmjeren je na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.

Redovni je član HAZU od 2008., član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filološkog društva i Hrvatskog filozofskog društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –