Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milivoj Solar

Kritika relativizma ukusa : Predavanja o ukusu, moralu i poetici

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2011.
  • 311 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509176
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iako snažno oslonjena na teme prethodnih "Predavanja o lošem ukusu" nova Solarova knjiga eseja o ukusu, moralu i poetici u središte kritičke analize relativizma postavlja jednostavno pitanje: zašto su danas posljedice široko prihvaćenog relativizma morala zabrinule ne samo javnost nego i teoretičare, a posljedice još šire prihvaćenog relativizma ukusa kao da nikoga ni najmanje ne zabrinjavaju?

Solarova se rasprava o tom pitanju pritom ne svodi samo na usko područje teorije književnosti i estetike već nastoji komentairati današnja zbivanja u kulturi s pozicije teoretičara književnosti.

Kao svojevrsnu misaonu genezu stavova iznijetih u "Kritici relativizma ukusa" autor je novim esejima priložio i kraće, ranije objavljene eseje o čitanju, lakoj i teškoj književnosti, o interpretaciji književnoga djela te o mitu i traču.


***

Milivoj Solar (Koprivnica, 1936.) književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je godine 1959. filozofiju i jugoslavistiku. Na istom je fakultetu 1964. i doktorirao disertacijom o Franu Galoviću. Od godine 1963. radi kao asistent, zatim kao docent, potom izvanredni, a od 1976. i redovni profesor teorije i metodologije proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost. U razdoblju od 1987-1990. bio je i ministar za prosvjetu i kulturu.

Solarov znanstveni rad i interes usmjeren je na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.

Redovni je član HAZU od 2008., član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filološkog društva i Hrvatskog filozofskog društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –