Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milivoj Solar

Edipova braća i sinovi : Eseji

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • 01/2008.
  • 460 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123289
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
„O poetici mita predavao sam prvi put u zimskom i ljetnom semestru 1984/85. studentima komparativne književnosti. Budući da me ta problematika sve više zaokupljala, održao sam kasnije još nekoliko sličnih kolegija, o suvremenim teorijama mitova, o mitu i romanu i o mitološkoj književnoj kritici studentima komparativne književnosti i studentima poslijediplomskog studija književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ova se knjiga izravno temelji na iskustvu i prikupljenoj građi tih predavanja, pa sam nastojao sačuvati barem nešto od one izvornosti izlaganja na koju nas navodi izravna nazočnost slušatelja."

Fenomen mita tako je složen i obuhvatan da je sasvim razumljivo da ga Solar obrađuje samo u nekim aspektima, s pozicije teoretičara književnosti, iako ga zahvaća i znatno šire od bilo kako zamišljene znanosti o književnosti, naprosto zato što oblik u kojem se mit najčešće pojavljuje - a to je mitska priča - nije moguće razumjeti bez razumijevanja određenog tipa svijesti koja takav oblik proizvodi. Pri tome je, ističe Solar, jasno da svaka analiza mitske svijesti zahtijeva i pomoć mnogih znanosti i sudjelovanje filozofije.

Solar se u svojim predavanjima osvrće i na neke od dominantnih suvremenih teorija mita, ali kako ni jedna od njih ne samo da nije najšire prihvaćena i teško da se može shvatiti kao doista razrađena i sustavna teorija, ova Solarova predavanja odličan su uvod u problematiku i poticaj daljem samostalnom promišljanju i eventualnom dubljem proučavanju problematike mita.


Predavanja o mitu, mitskoj svijesti i mitskom jeziku, „Edipova braća i sinovi", Milivoj Solar dovršio je 1991, neki su dijelovi objavljeni u časopisima, a knjiga je u cjelini objavljena 1998. (Naprijed, Zagreb). Ostali eseji, koji se svi izravno bave problematikom mitova, preuzeti su iz sljedećih knjiga: "Mit i trač" iz knjige „Predavanja o lošem ukusu" (Politička kultura, Zagreb, 2004), "Postmoderni-zam i mit" iz knjige „Granice znanosti o književnosti" (P. I. P., Zagreb, 2000), "Mit o letećim tanjurima" iz knjige „Laka i teška književnost" (Matica hrvatska, Zagreb, 200S), "Mit o ženskoj prirodi" iz knjige „Smrt Sancha Panze" (Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1981), "Mitsko vrijeme i vrijeme romana" iz knjige „Roman i mit" (August Cesarec, Zagreb, 1988) i "Mitovi o književnosti. Dekadencija. Avangarda" iz knjige „Mit o avangardi i mit o dekadenciji" (Nolit, Beograd, 1985). Tekstovi su neznatno stilski i lektorski dotjerani.


***

Milivoj Solar, književni teoretičar, povjesničar književnosti, filozof, esejist i sveučilišni profesor. Rođen je 8. travnja 1936. u Koprivnici. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je godine 1959. filozofiju i jugoslavistiku. Na istom je fakultetu 1964. i doktorirao disertacijom o Franu Galoviću.

Od godine 1963. radi kao asistent, zatim kao docent, potom izvanredni, a od 1976. i redovni profesor teorije i metodologije proučavanja književnosti na Odsjeku za komparativnu književnost. U razdoblju od 1987-1990. bio je i ministar za prosvjetu i kulturu.

Solarov znanstveni rad i interes usmjeren je na temeljna pitanja književne teorije, posebice na probleme poetike i odnosa književne teorije prema filozofiji. Također, Solara zanimaju i metodologija književene znanosti, književna analiza te univerzalne kulturološke kategorije, poput mita.

Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filološkog društva i Hrvatskog filozofskog društva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –