Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morgan Yasbincek

Liv

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Nebojša Mudri
  • 05/2012.
  • 262 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744133
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Novelistički prvijenac australske spisateljice hrvatskog podrijetla Morgan Yasbincek, snažno je i dojmljivo djelo koje tematizira i propituje migrantski život, položaj žene u obitelji i društvu, te posljedice koje nastaju donošenjem važnih odluka u presudnim trenucima života.

Morgan Yasbincek svoju je priču situirala kroz međugeneracijsku isprepletenost triju žena obitelji u kojoj majčino porijeklo predstavlja podjednako traumatično i romantično literarno ozračje. Roman se ostvaruje kroz mnoštvo međusobno prepletenih fragmenata koji nam s različitih stajališta i s različitih kronoloških točaka ispredaju priču građenu u napetosti između potrage za toplinom, bliskošću, uspjehom, domom i ljubavlju, te prečestog nailaženja na nerazumijevanje, stranost, mržnju i iskorištavanje. Pisan osobno, obraćajući se izravno, "Liv" izražava i pobuđuje cijeli spektar emocija, izazivajući u čitatelju suosjećanje, sjetu, čuđenje, bijes, gađenje i revolt, ali i zadivljenost, oduševljenje i nadu.

Na trenutke izrazito težak, mračan i mučan, na drugim pak mjestima vrlo komičan, razigran i razdragan, "Liv" je pokušaj suočenja sa svime onim što u našoj svakodnevnoj prezaposlenosti i jurnjavi često potiskujemo ili ne zamjećujemo, ali nas na različite načine bitno određuje.


***

Prva zbirka poezije Morgan Yasbincek, "Obrnuta noć" (Night Reversing), osvojila je Anne Elder nagradu za poeziju 1997. godine, kao i Mary Gilmore nagradu za poeziju iste godine. "Liv" je njezin prvi roman. Godine 1998. Morgan Yasbincek otputovala je u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je sudjelovala na projektu "Kreativne veze" na Sveučilištu East Anglia. Yasbincek predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Murdoch, a radionice vodi u Australiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutno radi na drugoj zbirci poezije i bavi se istraživanjem za svoju doktorsku disertaciju na Sveučilištu Murdoch.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –