Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branimir Donat

Prakseologija hrvatske književnosti II. : Modernost i modernizam

  • Nakladnik: Fraktura
  • 05/2012.
  • 640 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532663341
  • Cijena: 37.03 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jedan od najvećih poznavatelja hrvatske književnosti Tvrtko Zane, poznatiji pod pseudonimom Branimir Donat, u svojem je proučavanju hrvatske književne baštine duljem od pola stoljeća objavio veliki broj tekstova i knjiga, a broj kartica koje je napisao jednak je njegovu znanju, koje možemo zvati enciklopedijskim.

Iz goleme ostavštine našeg jedinog i najvećeg poznavatelja brojnih, često zaboravljenih autora, ali jednako tako i velikanâ književnosti, urednik Goran Rem izabrao je one možda najvažnije tekstove.

Druga knjiga iz serije "Prakseologija hrvatske književnosti" posvećena je modernosti i modernizmu. U njoj su izabrani tekstovi koji se bave autorima 20. stoljeća, simbolizmom, secesijom, dadizmom, eksprezionizmom, ali i - kolačima, a uz tekstove o djelu hrvatskih autora, Krleže, Matoša, Cesarca, Nazora, Kamova i mnogih drugih, u ovaj je svezak uvršten i esej o Franzu Kafki.

Zajedno s još tri sveska izabranih djela Branimira Donata ova će knjiga dati maleni uvid u širinu tema kojima se Tvrtko Zane bavio.

***

Branimir Donat
(pravo ime Tvrtko Zane), rođen 5. rujna 1934., umro 14. travnja 2010. u Zagrebu. Osnovnu školu, gimnaziju, Filozofski fakultet te Visoku defektološku školu pohađao u Zagrebu. Književni kritičar, esejist, žurnalist i prevoditelj. Bio urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske i izdavačkoj kući Dora Krupićeva, gdje je izdao cijelu biblioteku knjiga i autora koji su, ne iz književnih, nego nekih drugih razloga, bili prešućivani i zaboravljeni.. Godinama je radio kao profesionalni književnik. Surađivao u kolumnama i komentarima u aktualnim revijama. Bio je također urednik mnogih listova i časopisa (srednjoškolski časopis Polet - Naš glas (glasilo pitomaca đačkih domova) - Naša knjiga - Republika - Književna republika - Studentski list, kulturna rubrika od jeseni 1955. do jeseni 1956. kada je od Udbe uhićen zbog nacionalističkog i protukomunističkog djelovanja: osuđen i kaznu provodi u Staroj Gradiški do kraja 1958.) Poslije nekoliko godina prisilne šutnje 1960. pod pseudonimom Branimir Donat započinje vrlo živu djelatnost u brojnim književnim časopisima, potom i u Društvu hrvatskih književnika, PEN-u, Pagvašu, Hrvatskom društvu kazališnih kritičara itd.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –