Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Buratović

Barbarske demokracije i razvijeno društvo

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 06/2012.
  • 292 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532225655
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Suditi o drugim društvima, državama i civilizacijama na temelju poznavanja vlastitog društvenog konteksta i nedovoljnog uvida u drugačiji kontekst je nemoralno, glupo i loše. Suditi o svom društvu ističući demokraciju i kapitalizam kao jedino moguće i dobro rješenje, također je nemoralno, glupo i loše, ako se ne ispitaju druge opcije društvenog uređenja.

Vladajući društveni akteri nastoje održati i "razviti" "demokraciju i kapitalizam" kao nedovoljno oblikovane sustave koji su čak djelomično izgrađeni protiv svojih izvornih načela. Da bi "razvijena društva" postala razvijena i u potpunosti djelovala prema načelima demokracije i kapitalizma, treba mnogo toga pogrešnog odbaciti, a novoga oblikovati.

Promišljanje kvalitetnih rješenja za razvoj društva ne može biti limitirano ideološkim granicama (neo)liberalizma, socijalne države ili nekonzistentnog trećeg puta, a da ne govorimo o diktaturama i drugim lošim oblicima društvenih odnosa. Ljudi stvaraju demokratske i kapitalističke koncepte i vrijednosne sustave uz čiju pomoć proizvode društvene odnose koji se mogu unaprijediti, ali i regresirati do ugroze opstanka društva.

Pobjednik ne mora biti najjači, nego onaj koji zna oblikovati i provesti najbolju strategiju. Ovom knjigom autor nastoji izložiti elemente strategije za razvoj građana i građanskog društva kako bismo oblikovali razvijeno društvo. Tko će se zalagati za nas, ako nećemo mi sami?

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –