Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philippe Claudel

Brodeckov izveštaj

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Dubravka Celebrini
  • 12/2012.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751877
  • Cijena: 22.56 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Radnja romana "Brodeckov izveštaj" odvija se u selu na francusko-njemačkoj granici, u poslijeratno doba. Glavni lik romana, Brodeck, vratio se u selo nakon što je rat proveo kao zatočenik u logoru i trudi se nastaviti živjeti što je mirnije moguće. Jednoga dana u selo dolazi živopisan stranac - Anderer odnosno Drugi. Cijelo je selo uznemireno strančevim dolaskom te među seljanima raste napetost i strah koji kulminiraju divljačkim ubojstvom pridošlice.

Nakon ubojstva, seljani odabiru Brodecka da napiše izvještaj o slučaju. Iako nerado, Brodeck će prihvatiti zadatak, no njegov će izvještaj postati mnogo više od puko iznesenih činjenica, i postati pripovijest o zajednici koja se pokušava pomiriti s prošlošću, potresno svjedočanstvo mračnom naslijeđu okupacije i rata.

Iako autor izričito ne spominje da se radi o Drugom svjetskom ratu, čitatelju to vrlo brzo postaje jasno, kao što mu postaje jasno da Claudel ne želi problematizirati i tematizirati genocid kao činjenicu Drugog svjetskog rata, već kao činjenicu zla prisutnu u čovjekovoj prirodi koja ponekad nije u stanju prihvatiti različitosti niti je, kasnije, sposobna nositi se s krivnjom, pa nerijetko pribjegava krivotvorenju prošlosti kako bi pronašla opravdanje, spokoj i oprost.

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 1962.) francuski je pisac, filmski redatelj i scenarist. Predaje književnost na Sveučilištu u Nancyju. Dosad je režirao četiri zapažena filma te napisao nekoliko knjiga, od kojih su najpoznatije "Sive duše" (Profil international, 2004.), za koju je primio dvije nagrade: francusku nagradu Prix Renaudot i švedsku nagradu Martin Beck Award; slijede knjige "La petite fille de Monsieur Linh", "Brodeckov izvještaj" (Edicije Božičević, 2012.), za koji je nagrađen nagradama Goncourt des lycéens, Independent Foreign Fiction Prize i Nagradom knjižničara u Québecu, te roman "Istraga" (Edicije Božičević, 2014.), "Mirisi" (Edicije Božičević, 2015), "Stablo u zemlji Toraja" (Edicije Božičević, 2017), "Pseći arhipelag" (Edicije Božičević, 2019) i "Njemačka fantazija" (Edicije Božičević, 2021). Jedan je od najpoznatijih suvremenih francuskih književnika, a knjige su mu prevedene na tridesetak svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Brodeckov izveštaj - Philippe Claudel –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –