Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anka Žagar

Crta je moja prva noć : Izabrane pjesme

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2012.
  • 288 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531509800
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Lirika Anke Žagar obasjana je čudom jezika koje joj pomaže da se podatno otvori mnogovrsnim čitateljskim otkrićima, da istrošenom jeziku vrati svježinu, da prvotnu jalovost uzvrati srećom preimenovanja. U poeziji Anke Žagar niti jedan stih i niti jedan zvuk nisu zauvijek fiksirani. Slobodan protok citata i aluzija, svjesne afazije i stereotipije te neobična narativnost te lirike stvaraju u čitatelja osjećaj erotične i taktilne bliskosti s glasom u tim pjesmama. Nakon Vesne Parun, hrvatska poezija nije imala bujnijega ženskoga glasa od onoga koji pripada Anki Žagar.

Slobodan Prosperov Novak


***

Anka Žagar rođena je u Zamostu u Gorskom kotaru 6. srpnja 1954. Polazila je školu u Plešcima i Čabru, a u Zagrebu studirala i diplomirala na Filozofskome fakultetu.

Objavila je sljedeće naslove: "Išla i... sve zaboravila" (Goranovo proljeće, Zagreb 1983), "Onaon" (s grafikama Dalibora Jelavića, Zbirka Biškupić, Zagreb 1984), "Zemunice u snu" (Mladost, Zagreb 1987), "Bešumno bijelo" (s grafikama Ljubomira Stahova, Zbirka Biškupić, Zagreb 1990), "Nebnice" (Naprijed, Zagreb 1990), "Guar, rosna životinja" (s crte žima Mirjane Vodopije, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb 1992), "Stišavanje izvora" (Meandar, Zagreb 1996), "Male proze kojima se kiša uspinje natrag u nebo" (Zbirka Biškupić, Zagreb 2000), "Die Besänftigung der Quelle" (Dedalus Verlag, Münster 2008), "Stvarnice, nemirna površina" (Meandar, Zagreb 2008), "Crta je moja prva noć" (MH, Zagreb 2012).

Zastupljena je u mnogim antologijama suvremenoga hrvatskog pjesništva u zemlji i inozemstvu te prevedena na mnoge jezike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Anka Žagar dobitnica Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –