Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Crnojević-Carić

Glumica : (Penelopini zapisi)

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 05/2013.
  • 148 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340364
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovu sam knjigu zapisivala godinama. Desetak godina, točnije. Fragmenti su se slagali malo po malo, baš kao i životni mozaik, bez moje ratiom kontrolirane volje. Sve do završnih, “arhitektonskih” radova. Mogla bih ih nazvati svojevrsnim simptomima unutarnje prinude, koji su silazili u riječi tijekom nekih unutarnjih lomova ili premošćenja, zacjeljivanja rana.

Na nekom racionalnom planu, nadala sam se kako ću se ovih sadržaja osloboditi tako što ću ih sačuvati, sahraniti u rečenicu, priču, roman.

Između pripovijedanja i življenja za mene nema jasne granice: nekad su mi tek zapisane rečenice pomagale pojasniti iskustvo kroz koje sam silom prilika prošla, ponekad bi one bivale iskustvom koje mi je omogućavalo povezati mitsku građu sa životima koje živimo.

Vjerujem, naime, da mitovi, romani, dramski likovi, probijaju mayu, prokazuju lilu, govore nam istinu o našim životima, o tome što je to što nam se u svakodnevici zbiva. Možda je naš “realni” život samo simptom igre, lile. I možda ću tek povezivanjem tih raznih svjetova, shvatiti ono što bih trebala znati. Možda se tomu samo nadam...

U svakom slučaju, pisala sam o svojim obiteljima. Da ih zadržim. Negdje.

Dubravka Crnojević-Carić

***

Dubravka Crnojević-Carić (1961) diplomirala je glumu na Akademiji za kazalište, film i TV Sveučilišta u Zagrebu, a na Pedagoškom fakultetu u Osijeku (1989.) završila je studij hrvatskog jezika i književnosti. Magistrirala je filologiju te doktorirala znanost o umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu bila je niz godina asistenticom na predmetu Gluma, a potom predaje kolegije Književnost i Svjetska književnost. Godine 2006. postaje stalnom zaposlenicom na odsjeku Dramaturgija, s predmetom Povijest kazališta i drame. Predavala je kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Osijeku te na Ženskim studijima u Zagrebu. Trenutačno predaje i na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U stalnom je glumačkom angažmanu bila od 1985. do 1992, prvo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a potom u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, odigravši šezdesetak velikih i glavnih uloga (Klitemnestra, Saloma, Judita, Elizabeta Bam, Dona Elvira, Columbina, Momina…). Radila je i na filmu, televiziji i radiju. Bila je voditeljicom i scenaristicom na Hrvatskoj televiziji (znanstveno-obrazovni program: serija Velikani hrvatske znanosti).

Od 1995. godine pa do danas režirala je petnaestak kazališnih komada, koje je mahom i samostalno dramatizirala. Dobitnica je nekoliko nagrada za umjetnički rad (područje glume, ali i režije). Objavila je dvije knjige: "Gluma i identitet" 2008, te "Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici" 2012. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –