Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Armanini

Predsjednik Tuki i grof Pizzaman : (saxofonija)

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 07/2013.
  • 496 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340357
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Čini se da je u ovom romanu inicijalna autorska invencija našla svoju inspiraciju u prvim serijalima "Monty Python’s Flying Circusa". Dvije najveće vojne sile svijeta, američka i hrvatska, kreću silovito u nadrealnu potragu za Mačkom Izvanzemaljcem, a sve što slijedi na dvoru imaginarnog predsjednika Tukija posljedica je potrage, te dokaz koliko je veliki Dostojevski bio u pravu s tezom da ništa nije toliko fantastično kao zbilja sama! 

 

Druga i možda još važnija narativna linija počinje od implicitne autorske namjere glede naive, i to ne samo naive kao slikarske mode 70-ih, nego i naive kao mentalnog stanja.

 

Student ginekologije Saxo odlazi s pripovjedačem ove naracije na selo, gdje se događaju različiti događaji kao labirintni obrati do klimaksa s nimalo naivnim posljedicama unutar fiction ali i faction naracije, kao u nekom snovitom nadrealističkom filmu.

U svakom slučaju, ova je proza žanrovski vibrantna i upitna od prve do posljednje rečenice.

 

***

 

Ante Armanini rođen je 1943. u Rabu na otoku Rabu. Pjesnik, esejist, prozni i dramski pisac. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Profesionalno se bavio dramaturgijom. Na tom polju dobitnik je nagrade za dramatizaciju djela "Povratka Filipa Latinovicza Miroslava Krleže". 

Autor je više knjiga: "Maslinska gora", poema, Split, 1971; "Kritika književnog uma", eseji, Rijeka, 1992; "Nosorog i paradoksalna ruža", roman, Beograd, 1987; "Dostojevski i volja za moć (Jedno viđenje braće Karamazovih)", eseji, Zagreb, 2003.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –