Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandra Muraj

Zagrebačka blagdanska ozračja : Slavlja, priredbe, zabave na početku 20. stoljeća

  • Nakladnik: AGM
  • 09/2013.
  • 254 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744409
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Zagrebačka blagdanska ozračja" opisuje se jedan od aspekata života stanovnika Zagreba: običaji uz pojedine blagdane kao i neke od praksi provođenja slobodnog vremena. Odabrana su ona javna slavlja i priredbe u kojima je sudjelovala većina predstavnika različitih društvenih slojeva. Vremensko je težište na opisu pojava iz prva dva desetljeća 20. stoljeća, no gdjegod je to moguće autorica se osvrće i na zbivanja u prethodnim razdobljima.


Takvim je postupkom propitivala o starosti pojedinih pojava, prepoznajući višestoljetne tradicije i novije prakse. Pri tome je autorica uzela u obzir i postanak i slavljenje pojedinih blagdana u širem europskome kontekstu. Nije zanemarila ni blagdanske tradicije ruralnoga stanovništva zagrebačke okolice uočavajući procese uzajamnih interakcija između grada i sela.


Rukopis se sastoji od 14 poglavlja te popisa literature i izvora. Sadrži dvadesetak dokumentarnih fotografija s podacima o njihovu izvoru.


Budući da u domaćoj znanstvenoj produkciji gotovo i nema djela koja se bave urbanom etnografijom minulih razdoblja, ovom studiozno napisanom knjigom ta bi se praznina počela ispunjavati. Sveobuhvatni prikaz jednog od aspekata u životu heterogenog stanovništva grada nesporni je doprinos razumijevanju gradske svakidašnjice, a ujedno i prilog (kulturnoj) povijesti Zagreba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –