Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel Radočaj Ivan Glišić

Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 10/2013.
  • 151 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja", koautorski je istraživački roman Ivana Glišića i Daniela Radočaja o životu, uglavnom mladog, Miroslava Krleže. Tekst je 2010. godine na anonimnom natječaju za prozni tekst Matice hrvatske – Osijek (uz Radočajevu samostalnu zbirku crtica "Ponekad bih odlazio k njoj biciklom") proglašen jednim od pet najboljih pristiglih radova. Fragmenti rukopisa objavljeni su u Književnoj reviji i Zarezu.

Ivan Glišić i Daniel Radočaj, kako uvodno ističu u fragmentu "Gudeći slatko niz dlakave uši", u određivanju vlastite metode pisanja ovoga romansiranog Vodiča, uzimaju u pripomoć Lasićevu strategiju – metodu biografskog silogizma i hipotetičke faktografije. Odnosno, kako navode: "Ako istraživač nema nikakva materijalnog dokaza za neku činjenicu, on ima pravo pretpostaviti tu činjenicu i njome operirati kao činjenicom, jer na njezino ga postojanje upućuje i čitav splet dodatnih podataka i analitičkog razmatranja (Stanko Lasić: Krleža: kronologija života i rada)". Uz to, kako nadalje bilježe – koriste i ono što Krleža – subjekt – psihokontraindikacijski kazuje o sebi kroz razgovore, ali i kroz djela, a zatim mnogo toga porekne pravdajući se onime “da se samo šalio i sprdao i sa sugovornicima, i sa čitaocima, i sa samim sobom”.

Iz predgovora, Suzana Marjanić

Knjiga se objavljuje povodom sto dvadesete obljetnice rođenja Miroslava Krleže.

***

Ivan Glišić, šabački profesionalni književnik i novinar, oglasio se poezijom 1968. Od tada do danas objavio je preko četrdeset knjiga poezije i proze. Glumio je jednog od glavnih likova u filmu "Pojačalo i gitara" režisera Siniše Dugonjića. Na muziku Raymonda Ruića, njegove tekstove pjevali su i pjevaju mnogi hrvatski izvođači: Darko Domijan (Ulica jorgovina i svi tekstovi na LP-u Pastir kraj vatre), Josipa Lisac (Veče u lunaparku), Tomislav Ivčić (Ždrali), Duško Lokin (Jagode na dlanu), Dalibor Brun (Trenutak sreće), Džo Maračić Maki (Billy The Kid)… Objavio je i romansiranu biografiju vinkovačkog kontroverznog pankera Satana Panonskog Čizme slobode, po kojoj je snimljena i istoimena radio-drama (Drugi program Radio Beograda).

Daniel Radočaj, pulski književnik, svojim aforizmima, poezijom i kratkim pričama zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških publikacija. Objavio je zbirku stihova "Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta" (književni klub Branko Miljković, Knjaževac, 2006.), zbirku kratkih priča "Velika smeđa fleka" (naklada Zigo/Katapult, Rijeka, 2011.) i crtične zapise "Ponekad bih odlazio k njoj biciklom" (Naklada Đuretić, Zagreb, 2013.). Član je Hrvatskoga književnog društva i Društva mladih pjesnika DIM iz Pule. Jedan je od stalnih suradnika portala www.kvarnerski.com za koji, između ostalog, piše i kolumnu "Priče uz crni čaj".

Daniel Radočaj rođen je 7. ožujka 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim radovima zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških publikacija. Član je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i splitske udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti.

Rukopisom "Anatomija rastanaka", radnog naslova "S ljubavlju mojoj bivšoj dragoj", na regionalnom natječaju Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ušao je u najuži izbor za nagradu "Josip Eugen Šeta" 2013. kao prvi pohvaljeni autor. Također, istim tekstom bio je i jedan od finalista Algoritmove nagrade "Prozak" 2013. godine.

Do sada je objavio: "Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta" (književni klub Branko Miljković, Knjaževac, 2006.), "Velika smeđa fleka" (Katapult, Rijeka, 2011.), "Ponekad bih odlazio k njoj biciklom" (Naklada Đuretić & Studio moderna d.o.o., Zagreb, 2013.), "Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (Studio TiM, Rijeka, 2013.), "Suprotno od nogometa ili Što za vrijeme utakmice rade tvoji prijatelji koji ne vole nogomet" (Studio TiM, Rijeka, 2014.), "Krleža i Veliki rat ili Kako smo pojeli Krležu od marcipana" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (vlastita naklada, Pula, 2018.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –