Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jani Virk

Ljubav u zraku

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Irena Skrt
  • 04/2014.
  • 158 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533340708
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kompleksna tematizacija potrage i ljubavi u kombinaciji s urođenim pripovjednim darom još jednom je karta na koju igra Virk u romanu "Ljubav u zraku". Protagonist je rastavljeni učitelj glazbe srednjih godina, samohrani otac, ljubitelj Santane i Marqueza, zarobljenik vlastite podvojenosti, sudbinski utemeljen u njoj, a jedina svijetla točka mu je kći Ula.

Njegovi pokušaji ostvarivanja ljubavi u vrludanju od jednog tjelesnog iskustva sa ženom do drugoga, koji ga naposljetku dovode u meksički grad Tequilu, pokazuju se kao nešto nesigurno, poput ljubavi koja je u zraku, poput slutnje, privida.

Virkove junake mogli bismo opisati kao nove egzistencijaliste. Glavni junak Blaž pokušava "plutati" u vremenu. Virku i drugim suvremenim piscima, poput Hoellebuecqa na primjer, zajedničko je tematiziranje egzistencijalne zarobljenosti, opsjednutost traženjem smisla (iako polaze od pretpostavke da smisla nema).  Virk nije toliko radikalan, on više iskazuje dječačko čuđenje (poput Strniše kojeg i glavni junak knjige citira kao svoj uzor). Virkovi junaci su zapravo antijunaci koji se osjećaju malima naspram širine svemira. Oni osjećaju neku "svemirsku svijest".  Prostranost svemira kao da predstavlja protutežu zemaljskoj ograničenosti i neku vrst izlaza. Vrludanje od jedne do druge žene  jednako je kao i vrludanje od jedne nedokučive galaksije do druge.


***

Jani Virk, rođen 1962. u Ljubljani, piše prozu, poeziju i scenarije, a redovito prevodi s njemačkog jezika (T. Bernhard, E. Canetti itd). Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirao germanistiku i komparativnu književnost. Krajem osamdesetih bio je glavni urednik časopisa Literatura, pa urednik kulture i glavni urednik dnevnih novina Slovenec. Više godina na Radioteleviziji Slovenije urednik je kulturnog programa. 

Objavio je kratke priče "Preskok", 1987, roman "Rahela", 1989), zbirku pjesama "Tečeva čez polje" (Trčimo preko polja), 1990, kratke pripovjetke "Vrata i druge zgodbe" (Vrata i druge priče). 1991, esej "Na rubu resničnosti" (Na rubu stvarnosti), 1992, priče "Moški nad prepadom" (Muškarac nad provalijom), 1994. Napisao je i knjigu za mlade "Poletje na snegu" (Ljeto na snijegu) 2003. 

Dobitnik je Prešernove nagrade za zbirku pripovjedaka "Pogled na Tycho Brahe" 1998.

Objavio i romane "Zadnja Sergijeva skušnjava" (Posljednje Sergijevo iskušenje), 1996, "Potres", 1997, "Smeh za leseno pregrado" (Smijeh iza drvene pregrade), 2001, te "Aritmija" 2004.

Roman "Ljubezen v zraku" (Ljubav u zraku) objavljuje 2009,  a  "Kar je odnesla reka, kar je odnesel dim" (Što je odnijela rijeka, što je odnio dim) 2012.

Član Društva slovenskih pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –