Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Namik Kabil

Amarcord

  • Nakladnik: Hena com
  • 10/2015.
  • 314 str., meki uvez
  • ISBN 9789532591125
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Amarcord". Teško je zamisliti roman kojem bi pristajalo da ponese veliki Fellinijev naslov. A roman Namika Kabila mogao se zvati jedino tako: "Amarcord". Netko će reći da je to Amarcord s ironičnim odmakom, ali ovaj čitatelj misli da nije. Kao i onaj prvi, i ovaj je Amarcord snažna i sveprožimajuća apologija sjećanja. U Kabilovom slučaju: sjećanja na egzil i na ono što je bilo prije. Nisam u mome jeziku pročitao ljepšu izbjegličku knjigu. Njena ljepota je u jednostavnosti, kakvu u Namika Kabila poznajemo i odranije, iz scenarija za Žaličin film Kod amidže Idriza. On savršeno vlada detaljem, riječima koje je napisao, ali i onima koje je prešutio, čime stvara takvu čaroliju priče da će se istoj rečenici jedan smijati, dok će drugi plakati. I obojica će biti u pravu.

Miljenko Jergović

***

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine, odrastao u Trebinju. Studirao je film u SAD-u (Santa Monica College, Los Angeles City College, UCLA extention, pozorišna trupa Grace Players). Napisao je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog za igrani filma "Kod amidže Idriza", redatelja Pjera Žalice. Kabilov igrani film, "Čuvari noći", scenarij i režija, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a nakon toga i drugih međunarodnih nagrada.
Napisao je roman "Sam" i nekoliko drama. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist, filmski redatelj i TV urednik.

Namik Kabil je filmski redatelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog i za igrani film "Kod amidže Idriza". Njegov dokumentarni film Informativni razgovori dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film "Čuvari noći", koji je napisao i režirao, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Autor je romana "Sam", "Amarcord" i "Isijavanje", kao i nekoliko drama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Namik Kabil - Amarcord –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –