Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sibila Petlevski

Spojena lica

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Durieux
  • 06/2006.
  • 78 str., meki uvez
  • ISBN 9537342026
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nova knjiga poezije Sibile Petlevski, jedne od najistaknutijih mlađih hrvatskih autorica, s naslovom "Spojena lica", podijeljena je u sedam ciklusa: Lanac zamjena, Opasna mjesta, Sveti tjedan, Cjelina je osjećaj, Krajolik s tri mjeseca, Lozinke zaborava, Gladne godine. U ciklusima koji su na određeni način ukotvljeni određenim citatima, odnosno motom, koji se kreću u rasponu od Buddhinih učenja do Kierkegaarda, W. Blakea i P. Nerude, Petlevski na svoj već poznati, virtuozan način, pokriva rastresito polje suvremene hrvatske poezije.

Njezin je poetski izričaj iznimno razrađen u smislu visoke metaforičnosti koja na mahove pokazuje tendenciju probijanja područja djelovanja same retoričke figure i ulaska u kvalitativno drugačije iskustvene sfere. A koje poradi njihove načelne netransparentnosti, pa i neverbalnosti, primarno zahvaćamo, i s kojima najčešće komuniciramo preko intuicije, svakako one koja se postupno i mukotrpno razvija i brusi u heterogenom području umjetnosti.

Premda su u ovom rukopisu razvidne određene tendencije prema nešto drugačijem odnosu spram tradicije, naravno one modernog predznaka, odnosno onih strujanja koja su preko iskustva modernizma iznova emancipirana i time trajno uklopljena u naše znanje i shvaćanje modernog i suvremenog svijeta i umjetnosti, Sibila Petlevski i ovdje nastavlja svoj višegodišnji dijalog s različitim tekstualnim sadržajima, iz kojih onda preko te povratne veze uspijeva izvući nove, vrlo začudne, a time i jedinstvene poetske kompozicije. Stoga je i ovaj njezin novi poetski rukopis u svakom slučaju iznimno vrijedan i dragocjen doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji.

Petlevski je potonju već u više navrata uspjela obogatiti svojom, sad već prepoznatljivom i višestruko kritički valoriziranom poetikom, koja na najbolji način pokazuje dosege i ograničenja poezije koja nastaje u suvremenom području kasnog modernizma. A to je područje koje istodobno prima i odbija odrednice i izvedenice koje se naslanjaju na postmodernizam kao suvremenu aglomeraciju disparatnih poetika i shvaćanja poezije odnosno umjetnosti u cjelini.

Sibila Petlevski, književnica, znanstvenica, autorica pjesničkih, proznih, kazališno-teorijskih knjiga i dramskih tekstova, prevoditeljica, sveučilišna profesorica, urednica i performerica, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti. Dopisna je članica francuske pjesničke akademije L'Académie Mallarmé. Dobitnica je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za književnost, međunarodne nagrade Poeteka za knjigu «Spojena lica» i Nagrade Petar Brečić za teorijsku dramaturgiju. Njezina drama «Ledeni general» izabrana je u međunarodnoj selekciji Berliner Festspiele - Stückemarkt 2005.

Prevođena i antologizirana autorica, zastupljena je u više nacionalnih i nekoliko međunarodnih antologija poput antologije svjetske književnosti “50: A Celebration of Sun & Moon Classics” (Los Angeles, 1995.) gdje je zastupljena sonetima izvorno pisanim na engleskom jeziku. Nastupala na svim važnijim svjetskim književnim festivalima.

Urednica u domaćim i stranim časopisima. Od 1993. do 1995. godine uređivala je književne stranice dvotjednika za kulturu "Vijenac", od 2001. do 2004. bila je urednica hrvatske poezije u međunarodnom elektroničkom časopisu www.poetryinternational.org ugledne europske pjesničke fundacije «The Poetry International Foundation» u Rotterdamu. Od 2003. članica je međunarodnog uredništva "Sarajevskih sveski". Od 2001-2005. predsjednica Hrvatskog centra PEN-a. Članica uprave Međunarodnog PEN-a – the Board of International PEN.


Osobne stranice:

sibilapetlevski.com

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –