Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 12.09.2022.

Svi jezici regije na drugom međunarodnom festivalu Šibenske književne ure – ŠKURE
Održava se
15.-17.09.2022.

Drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE održat će se od 15. do 17. rujna na nekoliko različitih lokacija u Šibeniku.

Nakon iznimno posjećenog prvog izdanja, ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora poput Damira Karakaša, koji je nedavno dobio nagradu "Meša Selimović" za roman "Okretište", iz Srbije dolazi Milena Marković, sjajna dramatičarka i pjesnikinja, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman-poemu "Deca". Milenu će predstaviti Miljenko Jergović, koji je prije nekoliko dana dobio počasnu nagradu Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HVB) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju. On će u razgovoru s Emirom Imamovićem Pirkeom predstaviti svoju zadnju knjigu "Trojica za kartal" (Fraktura, 2022.). Predstavit će se i Marija Andrijašević, ovogodišnja laureatkinja T-portalove nagrade za najbolji roman.

Na Škure dolazi i jedan od najvećih živućih pjesnika s ovih prostora Marko Vešović kojemu su nedavno izašle dvije knjige, “Tri knjige” i "Razgovori s Markom", koju je uredio još jedan omiljeni pisac iz Bosne i Hercegovine, Almin Kaplan.

Nimalo slučajno, festival će otvoriti Frida Šarar, pjesnikinja čija je pjesma "Jebo vas jezik" bila jedna od najdjeljenijih na društvenim mrežama prošle godine. Upravo je objavila novu zbirku pjesama "Udaljena jednu stvarnost odavde", u izdanju VBZ-a. Ove godine Škure otvara i poezija Darije Žilić, Igora Borozana, Monike Herceg, uz majstorice pripovijedanja Đurđicu Čilić, Bobu Đuderiju, Suzanu Matić, Sinana Gudževića, Senku Marić, Magdalenu Blažević i niz drugih.

Škure donose i nekoliko pratećih programa, od kojih program "Čitanje grada…Šibenik je to", zamišljen kao interaktivna tribina koja će uključiti i publiku i koja će pokazati kako Šibenik nije samo kulisa nego i aktivan sudionik u nastanku književnog teksta kako usmene tako i pisane predaje. 

U sklopu pratećeg programa "Pronađite publiku" pozvani su svi koji pišu, a nisu imali prilike javno nastupati da to učine na Škurama. Nekima među njima ovo će biti prvi javni nastup, prvo čitanje pred ljudima. Odaziv je velik, pisci i pjesnici stižu iz Zadra, Splita, Dubrovnika, čak iz Beograda. Publika se očekuje u još većem broju!

Škure završavaju proglašenjem dobitnika Književne nagrade "Stjepan Gulin" koja se dodjeljuje za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija), a na čiji je natječaj ove godine pristiglo 94 knjiga. Finalisti su Selma Asotić "Reci vatra" (Buybook, Raštan izdavaštvo, 2022.), Krešimir Bagić "Ponornice" (Meandar media, 2021.), Velibor Čolić "Emigrantska mantra" (Meandar media, 2021.), te Miroslav Kirin "Babanija" (Naklada Ljevak, 2021.) i Nada Topić "Majka" (Autorsko izdanje, 2022).

Pomaže li književnost da pripitomimo zbilju, da je izdržimo? Otvara li mogućnost utjehe, mogućnost ljepšeg kraja. Živimo u vremenu migracija pa se čini da smo svi pomalo autori izgubljenog zavičaja, zato svojevrsni temat festivala “Vlakom prema jugu”, poručuje direktorica Festivala i šibenska spisateljica, Olja Runjić

Festival organizira udruga Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju.

*U slučaju lošeg vremena sva čitanja i koncerti održat će se u Kući umjetnosti Arsen.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –