Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emmanuelle Pagano

Adolescenti trogloditi

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Ursula Burger Oesch
  • 09/2014.
  • 135 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340807
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman francuske spisateljice Emmanuelle Pagano "Adolescenti trogloditi" (Les Adolescents troglodytes) fokusira se na Adele, postoperativnu transseksualku, koja se vraća u rodni grad i nalazi posao vozača školskog autobusa. Paganin tekst predstavlja trans-subjektivnost udaljenu od jedinstvenog iskustva ili borbe protiv nacije ili države. Mnogo kompleksnije zamišljeno, autorica nam daje i mrežu poveznica koja trans-identitet sagledava izvan okvira životne priče protagonista.

Povratne tekstualne veze između prirode i Adele repozicioniraju trans-identitet upravo kao posljedicu prirode, ili, točnije rečeno, kao dio tekućih procesa u kojima čovjek neprestano utječe na prirodno per se, i tako ga mijenja. Radije nego da izolira trans-subjekt, roman Emmanuelle Pagano sugerira njegovu zapletenost u prirodi, u kozmosu. Takav univerzalni narativ ipak se rasplinjuje tijekom romana, koji u sebi sadrži i implicitne komentare trans-diskurzivnih formulacija Francuske dvadeset i prvog stoljeća.

(…) Ima neke posebne svjetlosti, nečeg nježnog u prozi Emmanuelle Pagano i premda u načinu na koje sklapa pojedine prizore ponekad osjećamo spisateljsku ruku, njezin nas glas uvijek uvuče u svijet koji gradi. Bilo da je riječ o stvarima, krajolicima, životinjama, ljudskim bićima ili pak o dnevnoj svjetlosti, pogled kojim ih promatra jednako je pozoran i velikodušan. (...)

Thierry Guichard, Le Matricule des Anges

(...) Već na prvim stranicama, kao da smo u nekom romanu ceste na francuski način. Školski kombi putuje kroz klance pokrajine Ardèche, ujutro i uvečer, po snijegu i po vjetru, među kanjonima i vukovima. Prepuštamo se vožnji, promatramo krajolik, upoznajemo klince, usnule mališane i njihove strahove. A onda uslijedi prevrat – svako malo provalije pune opasnosti i izazova, umjetna jezera i skrovite doline – i počnemo se pitati: tko je za volanom? Tko priča priču? Koju priču? Autorica nas zbunjuje, manipulira slaganjima muškog i ženskog roda ne bi li što vjernije dočarala užas pred nemogućnošću da se bude ono što nam je suđeno: muškarac ili žena. (...) 

Martine Laval, Télérama

(…) Treba dara da bi se bilo bratom i sestrom, da bi se uspjelo u bratskim odnosima, baš kao i u životu. Treba dara da bi se voljelo, malo ili mnogo, u zajedništvu ili u neslozi, smijući se kao ludi ili se žestoko mlateći, usprkos vlastitoj prirodi i krvnim vezama. Nije to nimalo jednostavno, pogotovo kad je jedno od njih obilježeno, tko će ga znati kojim biljegom sudbine, i traga za svojim identitetom, svojim mjestom u svijetu… U romanu Adolescenti trogloditi, Emmanuelle Pagano se zavlači u obiteljske meandre i sentimentalne vihore ogoljavajući vječno rivalstvo između apsolutne ljubavi i nerazumijevanja. (…)

Martine Laval, Télérama

(…) Roman Adolescenti Trogloditi smješten je u dekor od pahulja. Priroda je ta koja odlučuje. Vatirane riječi Emmanuelle Pagano bude u čitatelju nespokoj. Ovo je proza koja izaziva zimicu. Drhtavicu. Proza je to koja nas potresa ponajprije zbog vještine kojom autorica vlada jezikom: oštrim poput klime i neumoljivim, a istovremeno istančano poetičnim. (…)                   

Adrienne Nizet, Le Soir

***

Emmanuelle Pagano rođena je 1969. u Rodezu (Aveyron, Francuska). Do rujna 2012. radi kao profesorica likovne umjetnosti, nakon čega napušta školu i potpuno se posvećuje pisanju. Studirala je umjetnost, smjer film i audiovizualne umjetnosti. Nekoliko stručnih radova posvetila je temi tijela u Pasolinijevim filmovima. Djela su joj prevođena na talijanski, njemački, mađarski, bugarski, češki i španjolski. Za roman "Les Adolescents Trodlodytes" dobila je Europsku nagradu za književnost 2009. Živi u Francuskoj, u pokrajini Ardèche, majka je troje djece.

Objavila je zbirku proznih fragmenata "Nouons-nous" (P.O.L., 2013), novelu" Un Renard à mains nues" (P.O.L., 2012), romane "L'Absence d'oiseaux d'eau" (P.O.L. 2010; Gallimard, 2011), "Les Mains gamines" (P.O.L., 2008), "Les Adolescents Troglodytes" (P.O.L., 2007), "Le Tiroir à cheveux" (P.O.L., 2005), "Pas devant les gens" (La Martinière, 2004) i priču "Pour être chez moi" (Ėditions du Rouergue, 2002).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –