Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikolaj Alekseevič Zabolockij

Izabrani stupci i pjesme

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • Prijevod: Fikret Cacan
  • 12/2004.
  • 111 str., meki uvez
  • ISBN 9537036227
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Pjesnički opus i životna sudbina ruskog pjesnika Nikolaja Zabolockog do danas su velika zagonetka za povijest i teoriju književnosti, ali nisu i za sve brojnije čitatelje. Gotovo o svakom bitnijem aspektu toga nevelikog, uglavnom pjesničkog, djela postoje suprotstavljene teorije; čak su i književni ukusi oko Zabolockog vrlo oštro podijeljeni, ali je sve više pjesnika koji priznaju njegov utjecaj na svoje stvaralaštvo i sve više čitatelja koji osjećaju tajanstvenu ljepotu i uvjerljivost tih jednostavnih strofa.

Evo nekih prijepora koji se posljednjih godina problematiziraju u ruskoj pa i svjetskoj književnoj teoriji: raznoliko vrednovanje, ili čak i odbacivanje, samo "ranog oberiutskog avangardista" ili samo "klasičnog Zabolockog"; pitanje je li Zabolocki čuvao ili izbjegavao avangardnu poetiku i u kasnijim djelima; što se od "rebusnog" stiha iz dvadesetih godina nalazi u "pedagoškim" pjesmama iz pedesetih; koliko je provedena autorska volja 1958. "naškodila" ukupnom opusu; koliko su utemeljene teze o okultnom i gnostičkom značaju rane poezije; po čemu je suvremena i aktualna njegova pjesnička filozofija prirode; pitanje stvaralačke evolucije, načela periodizacije njegova opusa, značaja i smisla nadahnutog prevodilaštva itd.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –