Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eduardo Halfon

Duel

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ela Varošanec Krsnik
  • 05/2020.
  • 160 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582153
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od Italije i Poljske do Gvatemale i SAD-a, pa nazad, kroz prostor i vrijeme – za Eduarda Halfona i njegova istoimenog pripovjedača u "Duelu" sva su putovanja jedno te isto putovanje, a sve potrage – ona za nestalima. Jer, domovi su nestajali u vatri, ljudi u koncentracijskim logorima, prezimena u Łódźu i na Ellis Islandu, a u gvatemalskom jezeru Amatitlán utopio se petogodišnji dječak Salomón, stariji brat pripovjedačeva oca. Ili se dogodilo drugačije?

Kada nakon desetljeća izbivanja ponovno posjeti vikendicu svojega djeda, niti piščeve obiteljske mitologije ispreplest će se s mitovima koji već tisućljećima žive oko gorskoga jezera, i natjerati ga da zaroni njihovim tragom.

Zbog čega je Salomón izbrisan iz obiteljske povijesti? Je li, u hladnim vodama jezera, skriven isti pradavni sukob, ista priča o braći, nasljeđe koje baštinimo od pamtivijeka? Jesu li i svi nestanci jedan te isti nestanak?

Halfon – saznat ćemo u ovoj izvanrednoj knjizi – dolazi od starohebrejske ili staroperzijske riječi koja znači: onaj koji si mijenja život. Kao i sva velika literatura, "Duel" Eduarda Halfona svojom bi emotivnošću i dubinom, iznimnom snagom i zrnom profinjenog humora lako mogao promijeniti naš.
 
 
"Halfon je ona vrsta putnika koji priznaje da ne zna ništa, a ipak u svemu pronalazi prosvjetljenje." - Rumpus

Eduardo Halfon rođen je 1971. godine u glavnom gradu Gvatemale, Ciudad de Guatemala. S deset godina seli se u SAD gdje pohađa školu i studij inženjerstva, a onda se vraća u Gvatemalu gdje sljedećih osam godina predaje književnost na Sveučilištu Francisco Marroquín. Drže ga jednim od naj­boljih novijih latinskoameričkih autora, što potvrđuju brojna priznanja i nagrade koje su mu dodijeljene, kao i prijevodi na mnoge svjetske jezike.

Dobitnik je stipendije Guggenheim (2011.) za pisanje nastavka kratkog romana (ili ulančanih priča, ili samo priča, ovisno iz kojeg se kuta čitaju) "Poljski boksač", za koji je inspiraciju pronašao u vlastitoj obiteljskoj povijesti. Godine 2015. primio je prestižnu francusku književnu nagradu Roger Caillois.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –