Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Izgledi povijesnog mišljenja : Zbornik radova povodom osamdesete obljetnice rođenja Vanje Sutlića

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Urednik: Žarko Paić
  • 09/2006.
  • 210 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532490167
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Tekstovi u ovom zborniku proširena su i za objavljivanje priređena izlaganja sudionika filozofskog simpozija «Izgledi povijesnog mišljenja: Uz osamdesetu obljetnicu rođenja Vanje Sutlića», koji je u organizaciji časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti «Tvrđa», Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a održan 6. i 7. listopada 2005. godine u Zagrebu.

Temeljna je nakana simpozija bila prije svega u filozofijskom promišljanju onog što se u djelu Vanje Sutlića pokazuje kao putokaz za nadolazeće - povijesno mišljenje. Stoga je izabrani naziv simpozija istodobno iz imanentne naravi samog Sutlićeva djela sabranog u knjigama «Bit i suvremenost», «Praksa rada kao znanstvena povijest», «Kako čitati Heideggera» i «Uvod u povijesno mišljenje» artikulirao tematska okružja simpozija: toponomiju povijesnog mišljenja, odnos Sutlićeva i Heideggerova mišljenja, Sutlićev odnos spram pitanja umjetnosti i, naposljetku, Sutlićevo razumijevanje problema suvremenog svijeta.

O iznimnosti i jedinstvenosti Vanje Sutlića u suvremenoj hrvatskoj filozofiji svjedoči njegova misao, koja je nesvodiva na bilo kojeg prethodnika ili na bilo koju u njegovo vrijeme, a i danas relevantnu «teoriju» - od hermeneutike, fenomenologije do (post)strukturalizma i (post)marksizma. Održani simpozij kao i ova knjiga sabranih članaka koja otvara biblioteku časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti «Tvrđa», nedvojbeno potvrđuju izreku Ivana Urbančiča, iznijetu u tekstu povodom desete obljetnice smrti Vanje Sutlića, da vrijeme Sutlićeve misli tek dolazi.

Tekstovi autora zastupljenih u zborniku ocrtavaju problemsku razinu simpozija i iz različitih metodologijskih, analitičkih i epistemologijskih motrišta otvaraju mogućnost dijaloga suvremenog mišljenja s povijesnim mišljenjem Vanje Sutlića.
Žarko Paić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –