Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Mandić Slavica Mandić Slavica Mandić

Bračna kuhinja

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2006.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531203407
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Čemu «Bračna kuhinja» u vrijeme sve češćih razvoda brakova? Upravo zato! Ova amaterska kuharica htjela bi opisati sve ljepote i nezgode zajedničkog života i podržati ustrajno življenje udvoje od trpeze do postelje... i obratno. Naše je geslo: «Kuhajte ljubeći se; ljubite se kuhajući!!» – navodi Igor Mandić u uvodu knjizi i dodaje:

Jer, «nema veće ljubavi od ljubavi prema jelu». To, doduše, nije rekla moja malenkost, nego jedan drugi veliki čovjek, ali ta je izreka uvijek aktualna. Sretan je slučaj kad se stope ljubav prema bračnom drugu ili družici i ljubav prema jelu. Tada je kuhanje udvoje - bračni gastroart - pravi pokazatelj stanja u dugoj vezi (koju ovdje nazivamo brakom). Jer, dvoje koji se baš mnogo ne vole, mogu završiti zajedno u krevetu, ali ne mogu zajedno skuhati ni ručak, ni večeru... a doručak je ionako uvijek banalan.

Kako se nama dogodilo da smo doživjeli ljubav na prvi recept, nakon prvih dvadeset godina zajedničkoga gastro-iskustva pomislili smo da bi sličnim parovima i onima koji to misle postati bilo zanimljivo doznati što se to može raditi u bračnoj kuhinji.

Svašta! Kuharice se može čitati, ali treba ih što češće pipati i ljubiti. Muževi, kao obavezni pomagači u kuhinji, kao savjetodavci (što znači zanovijetala), kao povremeni kuhari umjetnici, također se mogu nadati nečemu sličnomu. Eto, Bračna kuhinja želi oživiti takvu atmosferu, kako bi se umanjio mit o ženi žrtvi u kuhinji, ali i kako bi se muškarce i muževe privoljelo da zdušno sudjeluju ne samo u konzumiranju, nego i u pripremanju zajedničkog užitka za trpezom.

U knjizi se nalazi 240 recepata. Zašto baš 240 recepata, a ne više ili manje? Zato što smo izračunali da je to broj recepata što ih, otprilike, jedan kulinarski (bračni) par obrne u svakidašnjoj praksi u tijeku prvih dvadeset godina zajedničkoga življenja i kuhanja! Svaki mjesec jedan novi recept, znači 12 recepata godišnje, a 12 pomnoženo s 20 godina staža, daje točno 240 recepata. Najmanje i najviše što se moglo, mada se može ići i u jednu i drugu krajnost. Manji broj recepata sugerirao bi ili lažnu skromnost ili oskudnost mašte, pa dakle i neznanje, a veći bi broj odavao razmetanje i pretencioznost bez pokrića.

Važno je ovo: s 240 recepata pokriva se naša današnja gastronomska scena u rasponu od banalne do bizarne, od siromašne do elitne, od seljačke do građanske, od nacionalne do međunarodne kuhinje, od mediteranskoga kulinarskog kruga do alpskog i panonskog. Iz toga povijesnoga lonca nastojali smo izabrati upravo one recepte kojima se mogu zadovoljiti različiti ukusi i kulturne razine. Svi su ti recepti bezbroj puta iskušani u našoj svakidašnjoj praksi, što se najbolje vidi po mojoj malenkosti. Za svaku godinu braka dobivao sam po jedan kilogram više, što je najbolja reklama za «Bračnu kuhinju»
Igor Mandić

Valja napomenuti kako je «Bračna kuharica» Igora i Slavice Mandić svoje prvo izdanje doživjela još davne 1989. godine u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske, no možda je u današnjem vremenu izrazitog buđenja interesa za gastronomiju a ujedno i sve prisutnija pojava razvoda brakova, ovo pravo vrijeme za njezinu revitalizaciju!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –