Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Veličković

VIVA SEXICO : Cosmoboy / Seksikon / Sekspresionizam

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 03/2007.
  • 371 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222524
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
O knjizi : Auto(r)interpretacija:

Viva SEXICO je parafraza usklika Viva Meksiko, kojim je započela borba za nezavisnost Meksika, a koji posuđuje Ejzenštajn za naslov svog nikad dovršenog filma «Da živi Meksiko». Ali kakve sve to ima veze s ovom knjigom? Pa evo: Viva Mexico je poziv nastao iz potrebe za jednakošću i pravdom, nikad ostvarene, uvijek ugušene silom, domaćim spletkama i stranim intervencijama. Ista potreba inspirisala je ove stranice.
Naravno, ovo objašnjenje skuckano je naknadno. Na početku je to bila samo jedna duhovita igra riječi, u nekakvom, nazovimo ga, revolucionarnom tonu, a istovremeno dovoljno ironična da ne sklizne u patetiku.

Tema:
Ljudska seksualnost je svakako tema koja objedinjuje sve tekstove u knjizi. Sve druge teme (obrazovanje, cenzura, religija, tržište...) dovedene su u vezu s njom, i objašnjene iz nje. (Barem mi je to bila namjera.) Ili, da budem precizan, i da primijenim pravilo koje na časovima vježbi predlažem studentima - da se tema književnog djela najlakše odredi prepoznavanjem dvije sile (dva principa, dva sistema vrijednosti, dvije ideje, dva pogleda na svijet...) čijim sukobom priča počinje - tema knjige «Viva SEXICO» bila bi: erotika u patrijarhalnom društvu.

Kompozicija:
Tri knjige, o istoj temi, ali u različitim žanrovima, i različitim stilovima, od kojih je stil Cosmoboya bio bliži onom niskom, komičnom, parodijskom, a stil Sekspresionizma onom visokom, svečanom, čini mi se, imalo je više opravdanja zadržati unutar jednih korica i jednog naslova. Ovakva kompozicija je, također, pogodna za dopisivanje, za razvijanje ideja, za polemiku. Sekspresionizam sigurno može biti proširen za još nekoliko eseja, Seksikon može biti proširen za još čitav niz polemičkih interpretacija političkih, obrazovnih i religioznih stereotipa. Da zaključim, ovakva otvorena mozaična kompozicija potpuno odgovara temi; raznovrsnost književnih postupaka ekvivalentna je šarenilu oblika u kojima se erotika javlja.

Ideja:
Dakle, osnovna misao knjige «Viva SEXICO» jeste da patrijarhat polako ali sigurno vodi civilizaciju u propast, a da ga u tome može usporiti ili zaustaviti od tabua oslobođeno poimanje seksualnosti, zasnovano na jednakopravnosti ljudskih bića bez obzira na rasu, spol, porijeklo, funkciju ili kastu.

***

Nenad Veličković (1962., Sarajevo) kao magistar i asistent "vježba" književnost sa studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Objavio romane «Konačari», «Otac moje kćeri», «Sahib»; zbirku priča «Ðavo u Sarajevu»; kolumne «Sarajevski gastronauti» i knjigu satiričnih tekstova «Izdržite još malo nećete još dugo».
Kovač termina jugofuturizam i začetnik poezije remontizma.
Više na: www.velickovic.ba

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –