Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julian Nida-Rümelin

O ljudskoj slobodi

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • Prijevod: Boris Perić
  • 06/2007.
  • 187 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537036331
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Filozofija je tragala za slobodom - i nalazila je - u kozmičkom poretku, u temeljima moralnosti i prava te u dubini subjektiviteta, u moćnosti sebstva i spontanosti mišljenja, ali i u ljudskoj imaginaciji, fantaziji, koja nosi ljudske zahvate u ono novo, dakle, u ljudskom stvaralaštvu, u "dovođenju u odnos onoga neodnosivoga" (Plessner).

Nida-Rümelin se u svojoj knjizi «O ljudskoj slobodi» ne bavi ovim bogatstvom mogućnosti i oblika sadržanih u pojmu slobode, nego joj pristupa na analitičan, filozofski argumentiran način, ponajprije obzirom na njenu etičku dimenziju i vodeći se poglavito Kantovim uvidom, da su priroda i sloboda takoreći jedine dvije velike teme filozofije, pa i ljudskog znanja uopće.

Svoje eseje o ljudskoj slobodi Nida-Rumelin temelji na tradicionalnim filozofskim motivima i tezama o slobodi kao što su dobar život (Aristotel), odluka ('liberum arbitrium' A. Augustina), djelovanje i racionalnost (ponajprije novovjekovna filozofija), dostojanstvo ('dignitas' renesansne filozofije), ljudska umnost, autonomija i odgovornost (osobito Kant), ali on te teze i motive razmatra i razvija u osuvremenjenom filozofskom i znanstveno-teorijskom kontekstu te se pritom razračunava s idejom naturalističke determiniranosti ljudskoga djelovanja, tj. idejom da to djelovanje nije slobodno, odnosno, da je određeno prirodnom nužnošću.

Iako je svojim tekstovima dao oblik eseja i svaki naslovio pitanjem - Zašto je postavka o ljudskoj slobodi utemeljena; Zašto su odluke nužno slobodne; Zašto nema odgovornosti bez slobode; Zašto je slučaj moralno irelevantan; Zašto ljudsko dostojanstvo počiva na slobodi - Nida-Rümelinova knjiga ima jasnu strukturu. U prvom eseju - "Zašto je prihvaćanje ljudske slobode utemeljeno" - riječ je o problemu utemeljenja pojma slobode, a u ostala četiri o njegovom ekspliciranju i konkretiziranju uz pomoć pojmova odluke, odgovornosti, slučaja i ljudskog dostojanstva, a u svome pogovoru autor tematiku ovih rasprava rezimira.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –