Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elia Barcelo

Zlatarova tajna

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ariana Švigir
  • 09/2007.
  • 108 str., meki uvez
  • ISBN 9789532660272
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Četiri ujutro. Potkraj prosinca. Pišem sada za se, rukom, sitnim zlatarskim rukopisom, u ovom netom unajmljenu, polupraznom stanu, dok snijeg meko pada iza okana nad Ulicom Clinton gdje više ne svira glazba o kojoj je govorio Cohen.
Pišem za se. Nikog više nema. Nikog više nema sada kad nema Celije. Popušio sam tri cigarete traćeći riječi, početak, ishodište ove priče koju si danas pripovijedam, ali gdje ga naći? Kako? Kako, ako nema početka, a kraj koji je obiljećio moj život, taj kraj otprije toliko godina, samo je šest dana udaljen od ove njujorške zore?
Uspomene bijesno naviru, trseći se nametnuti smućenom umu, i gube se u staklastoj magmi gdje se jedva naziru obrisi onoga što je bilo”.

Koliko je kratka, toliko je snažna, koliko ju je lako pročitati, toliku ju je teško zaboraviti, koliko je jednostavna, toliko je uznemirujuća, takva je ova priča o ljubavi. Jedan od onih rijetkih primjera u kojima se književnost bez straha laća vječnih tema tjerajući nas na postavljanje temeljnih pitanja: je li vrijeme jače od ljubavi, koji je trajni oblik ljepote, je li tijelo karta žudnje s ograničenim trajanjem, može li želja promijeniti stvarnost?
Ovo je priča s kraja tisućljeća o nemogućnosti ljubavi.

Elia Barceló rođena je u Alicanteu 1957. Studirala je engleski, njemački i španjolski jezik. Studirala je anglo-germansku filologiju u Valenciji i hispansku filologiju u Alicanteu, te nekoliko godina povijest i medicinu jer joj se činilo da bi bila šteta tih nekoliko godina studiranja utrošiti na samo jedno usmjerenje. Radila je kao model za cipele, stjuardesa, prevoditeljica, tumač na simpozijima, profesorica engleskog za američko međunarodno poduzeće. Po udaji zaposlila se na Sveučilištu u Innsbrucku, na odsjeku za romanistiku, kao profesorica književnosti, hispanskih studija i pisanja. Doktorirala je s tezom o arhetipima strave u fantastičnim pričama Julia Cortázara, jednog od pisaca kojima se divi, dok je fantastika postala njezina akademska specijalnost. Nemirna duha, okreće se kazališnoj djelatnosti, a od 2017. isključivo književnosti. Do sada je objavila niz romana. Romani "Sagrada" 1989., "Consecuencias Naturales" 1994. i "El mundo de Yarek" 1994., za koji je primila nagradu Premio UPC, priskrbili su joj naslov prve dame španjolske znanstvene fantastike. Objavila je više od trideset romana, kako za odrasle tako i za djecu, premda kaže da tu ne čini razlike. Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –