Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrej Rahten

Savezništva i diobe : Razvoj slovensko-hrvatskih političkih odnosa u Habsburškoj Monarhiji 1848.-1918.

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • Prijevod: Živko Gruden
  • 05/2008.
  • 302 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123326
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Savezništva i diobe", knjiga o razvoju slovensko-hrvatskih političkih odnosa u Habsburškoj Monarhiji 1848-1918. mladoga slovenskog povjesničara Andreja Rahtena.

Dr. Andrej Rahten (Celje, 1973.), istaknuti slovenski povjesničar mlađega naraštaja, nije nepoznato ime u hrvatskim intelektualnim krugovima. Njegove znanstvene rasprave mogu se čitati na stranicama najuglednijih hrvatskih časopisa, a u knjizi «Savezništva i diobe» otvoreno progovara o brojnim aspektima slovensko-hrvatskih odnosa u drugoj polovici 19. i prvim desetljećima 20. stoljeća.

Knjiga je višegodišnja sinteza autorovih istraživanja pojedinih poglavlja političke povijesti Habsburške Monarhije, koja govore o slovensko-hrvatskim odnosima u staroaustrijskom državnopravnom okviru.

U središte istraživačke pozornosti Rahten je uvrstio i suradnju slovenskih katoličkih narodnjaka i hrvatskih pravaša koja je, kazao je, uvijek razmatrana u kontekstu visoke politike u Beču te diplomatskih aktivnosti Habsburške Monarhije na Balkanu. To savezništvo rezultiralo je "Prvim hrvatsko-slovenskim saborom" 1912. i ubrzo doživjelo slom.

Autor piše i o ulasku u jugoslavenski državni okvir i kaže da tadašnji politički prvaci Anton Korošec i Stjepan Radić nisu uspjeli naći zajednički jezik.

Minucioznom analizom povijesnih vrela autor dokazuje da su slovensko-hrvatski odnosi, smješteni u europski uljudbeni krug, uvijek bili prijateljski. Zajednički život u nekadašnjoj jugoslavenskoj državnoj zajednici pomutio je slovensko-hrvatsko prijateljstvo i doveo do nesporazuma koji nepotrebno opterećuju odnose dvaju susjednih naroda.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –