Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pierre Renouvin

Europska kriza i Prvi svjetski rat

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • Prijevod: Nikola Berus
  • 05/2008.
  • 543 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123357
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U "Europ­skoj krizi i Prvome svjetskom ratu" jedan od najvažnijih francuskih i europskih povjesničara Pierre Renouvin izbalansirao sve aspekte međunarodne politike koja je dovela do rata. Složenu problematiku europskog imperijalizma, kolonijalne ekspanzije, suprotnosti imperijalističkih država te afirmacije SAD-a i Japana kao svjetskih sila, Renouvin izlaže na jasan, jednostavan, pregledan, logičan, dinamičan i nadasve objektivan način.

Rat od 1914. do 1918., Prvi svjetski rat, suprotstavljao je četiri i pol godine europske narode jedne protiv drugih. Prvi je put doveo na bojan polja Staroga kontinenta vojske mlade Amerike i kolonijalne crne i žute kontingente.

Iako je ratni sukob započeo 1914. godine, Renouvin njegove uzroke traži na početku stoljeća jer tada prvi put problemi koji su doveli do Prvoga svjetskog rata poprimaju prepoznatljiv oblik. Europski imperijalizam bio je u to vrijeme na vrhuncu moći, a Europa je u gospodarskome, političkom, intelektualnom i vjerskom pogledu bila kao cjelina središte svijeta. Europskoj su se ekspanziji na prijelazu stoljeća prvi put uspješno suprostavile dvije buduće velesile, SAD i Japan, ali ono što je presudilo za budući svjetski sukob jest međusobno rivalstvo europkih velesila.

Iako je Prvi svjetski rat događaj s početka prošlog stoljeća, njegov politički rasplet u mnogim pitanjima traje do današnjih dana. Zbog toga je poznavanje te problematike u širem i užem smislu neizbježivo za razumijevanje naše poli­tičke sadašnjosti i za prepoznavanje budućnosti. Širina koju Renouvin obuhvaća izlaganjem ove tematike omogućava sagledavanje sveobuhvatne povijesne slike europskoga političkog života, ali istodobno objašnjava i politička načela i poli­tičke mehanizme kojima su se vodili europski političari u kreiranju unutrašnje i vanjske politike svojih zemalja.

Zato je ova knjiga dragocjen doprinos i proučavanju i razumijevanju povijesti međunarodnih političkih odnosa. Iako se radi o imanentno znanstvenom povijesnom djelu, jednostavnost kojom Renouvin slijedi logiku političkih događaja i prikazuje dramatičnost političkog odlučivanja sa svim njegovim posljedicama, čini ovu knjigu napetom, ali razumljivom i pri­hvatljivom i za šire čitateljstvo koje zanima povijest, politika i diplomacija. 

Knjiga «Europ­ska kriza i Prvi svjetski rat» je vrlo vrijedna studija starije francuske historiografije koja je već desetljećima nezaobilazan udžbenik na brojnim svjetskim sveučilištima. Ali, ona je dragocjen doprinos i našoj nacionalnoj povijesti jer objašnjava okolnosti stvaranja prve zajedničke države Južnih Slavena koja nije bila ni stabilna ni dugovječna.

***

Pierre Renouvin (1893.-1974.) jedan je od najvažnijih francuskih i europskih povjesničara političke i diplomatske povijesti. U Prvomu svjetskom ratu izgubio je ruku kao časnik francuske vojske. Proveo je radni vijek kao profesor suvremene povijesti na Sorbonnei. Njegov najveći znanstveni pothvat bilo je izdavanje velike zbirke «Historie des Relations Internationales» u 8 svezaka, koja je pod njegovim uredništvom objavljena od 1953. do 1958. On sam napisao je 4 knjige koje obuhvaćaju razdoblje 1815.-1945.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –