Procesi pripreme hrane
- Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
- 09/2008.
- 184 str., tvrdi uvez
- ISBN 9789532123333
- Cijena: 21.24 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pravilnoj prehrani ljudi danas se pridaje sve veće značenje i u gospodarski najrazvijenijim zemljama svijeta ali i u svim ostalima. Sve se više hrana i prehrana povezuju s očuvanjem zdravlja pa čak i utjecajem na liječenje pojedinih bolesti, a preporuke o pravilnoj prehrani pojedinih kategorija stanovništva donose nutricionisti temeljem rezultata brojnih znanstvenih istraživanja. Pri tome izbor namirnica i način njihove pripreme moraju biti takvi da zadovolje energetske i nutritivne potrebe čovjeka, ali i da imaju poželjna gastronomska svojstva kao što su primamljiv izgled, miris i okus, te odgovarajuću probavljivost.
S gospodarskim razvojem društva sve se više mijenjaju i običaji pripremanja i konzumiranja hrane. Ljudi hranu pripremaju ne samo u svojim domovima već ju vrlo često konzumiraju u restauracijama i drugim ugostiteljskim objektima. Pri pripremi hrane u kućanstvu i u ugostiteljstvu sve se više upotrebljavaju, osim svježih sirovina, različita industrijska polugotova i gotova jela. Kako je njihova priprema jednostavna i brza, prehrambena industrija sve više proširuje asortiman i povećava proizvodnju takvih proizvoda.
Knjiga Vesne Lelas prvi je udžbenik za kolegij Procesi pripreme hrane na studiju Nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Sadržava sljedeća poglavlja:
- Uvod
- Osnovne sirovine u proizvodnji hrane
- Pomoćne sirovine u proizvodnji hrane
- Dnevni obroci
- Meni
- Jelovnik
- Normativ
- Kuharstvo
- Kuhinje
- Centralne pripremnice hrane
- Catering
- Industrijska proizvodnja polugotove i gotove hrane.
Uz teoretske postavke u knjizi su iznesena i tehničko-tehnološka i organizacijska rješenja u procesima pripreme hrane kao i osnove tehnološkog projektiranja, zbog čega će zasigurno pobuditi interes i brojnih stručnjaka iz prakse koji se bave problematikom pripreme i proizvodnje hrane - jednako u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu kao i u industriji.
***
Vesna Lelas je redovita profesorica u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Pročelnica je Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo i zamjenica predstojnika Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Radila je na brojnim znanstvenim studijama i projektima za prehrambenu industriju. Dobitnica je godišnje državne nagrade za znanost za 2003. godinu.
S gospodarskim razvojem društva sve se više mijenjaju i običaji pripremanja i konzumiranja hrane. Ljudi hranu pripremaju ne samo u svojim domovima već ju vrlo često konzumiraju u restauracijama i drugim ugostiteljskim objektima. Pri pripremi hrane u kućanstvu i u ugostiteljstvu sve se više upotrebljavaju, osim svježih sirovina, različita industrijska polugotova i gotova jela. Kako je njihova priprema jednostavna i brza, prehrambena industrija sve više proširuje asortiman i povećava proizvodnju takvih proizvoda.
Knjiga Vesne Lelas prvi je udžbenik za kolegij Procesi pripreme hrane na studiju Nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Sadržava sljedeća poglavlja:
- Uvod
- Osnovne sirovine u proizvodnji hrane
- Pomoćne sirovine u proizvodnji hrane
- Dnevni obroci
- Meni
- Jelovnik
- Normativ
- Kuharstvo
- Kuhinje
- Centralne pripremnice hrane
- Catering
- Industrijska proizvodnja polugotove i gotove hrane.
Uz teoretske postavke u knjizi su iznesena i tehničko-tehnološka i organizacijska rješenja u procesima pripreme hrane kao i osnove tehnološkog projektiranja, zbog čega će zasigurno pobuditi interes i brojnih stručnjaka iz prakse koji se bave problematikom pripreme i proizvodnje hrane - jednako u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu kao i u industriji.
***
Vesna Lelas je redovita profesorica u trajnom zvanju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Pročelnica je Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo i zamjenica predstojnika Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Radila je na brojnim znanstvenim studijama i projektima za prehrambenu industriju. Dobitnica je godišnje državne nagrade za znanost za 2003. godinu.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.