Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giorgo Segaro Milan Bešlić

Jordan

  • Nakladnik: AGM
  • 11/2009.
  • 357str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531743594
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Otkrivajući ljudsko postojanje u vremenu i prostoru kao tajanstvenu i neiscrpnu temu, Jordan ju prožima snažnom egzistencijalnom vokacijom, stvarajući od nepovratnih trenutaka prolaznosti likovnu poetiku svojega djela.

Upravo ga ta, izrazito lirska komponenta i determinira, mimo stilskih određenja, prvenstveno kao vizualnoga pjesnika koji na tradicijskim slikarskim zasadama koncipira likovni jezik..." (Milan Bešlić, Kronosovi prostori)

Poetsko istraživanje Vasilija Jordana uvijek je pripadalo paralelnom vremenu u koje sklanja svoju senzibilnost, svoju "sporost", svoj mirni i retrospektivni pogled bogat nostalgijama, uspomenama, snovima, anakronim željama i izvanplanskim viđenjima..." (Giorgio Segato, Jordanova poetika)

Vasilije Josip Jordan rođen je u Zagrebu 1934., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti, a u klasi prof. Ljube Babića diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1960. godine. U njegovom bogatom likovnom opusu zabilježeno je sudjelovanje na preko 300 skupnih i nekoliko desetina samostalnih izložbi (izlagao u svim značajnim kulturnim centrima Europe).

Kao redovni profesor na katedri crtanja i slikanja na ALU u Zagrebu odgojio je generacije hrvatskih mlađih umjetnika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovom slikarstvu posvećeno je i nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova te monografije iz 1982. (Waldberg – Depolo – Peić) i 1989. godine (Maroević).

Iako postoji više izdanja o slikarskoj djelatnosti Josipa Vasilija Jordana, djelo Giorgia Segatta i suradnika ima za cilj fenomenološkim pristupom ponuditi odgovore na pitanja o najbitnijim karakteristikama dugogodišnje majstorove nazočnosti u hrvatskom likovnom životu i njegova ukupna djela od početka do danas.

Autori tekstova, prevedenih i na engleski jezik, u ovoj iznimno bogato ilustriranoj monografiji, su Giorgio Segatto, likovni kritičar iz Milana, i Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti i voditelj galerije Forum u Zagrebu, a izbor iz bibliografije napravila je Anđelka Galić, kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Likovno-grafički urednik monografije je Luka Gusić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –