Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivanka Biluš Božica Brkan

Torte 2 : Mala škola kuhanja

  • Nakladnik: Alfa
  • 12/2009.
  • 53 str., meki uvez
  • ISBN 9789532972054
  • Cijena: 4.65 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Torte su iznimno omiljene i vrlo ukusne slastice, zbog čega u serijalu "Mola škola kuhanja" objavljujemo i drugu knjižicu posvećenu njima. Iako se u tortama uživa u osobitim svečanostima i raskošnim proslavama, zanimljive su i u svakidašnjim prilikama, jednostavne, brze i ekonomične, a jednako šarmantne.

Mnogi uživaju u tortama, a mnogi i u njihovoj pripremi odabirući prave za svaku priliku, birajući namirnice, postupke pripreme, oblike, ukrase, sve do tanjurića i pribora za jelo. Pomno se odlučuje i za piće uz koje će torte biti poslužene.

Iako priprema torte zahtijeva talent, dobrom se pripremom, voljom te savjetima i on može nadomjestiti, napose otkako postoje brojni visokokvalitetni proizvodi koji vrlo uspješno mogu zamijeniti nekoć mukotrpno izrađivane sastojke slastica. Osim toga, ti su zamjenski proizvodi lako dostupni, praktični i ekonomični te omogućuju, uz malo truda i kulinarskog umijeća, pripremanje vrhunskih slastica. Ukusne različite kreme u prašku, koje nije potrebno kuhati; gotovi preljevi i nadjevi kojima je dovoljno dodati samo još voće; biskvitne i druge podloge različitih okusa; gotovi ukrasi; alati za miješanje, oblikovanje i pečenje... Sve je to namijenjeno i uspješnim slastičarima i početnicima.

Ni vrijeme potrebno za pripremu kraljice slastica ne može vam više biti izgovor. Osim toga, većina sastojaka omogućuje i pripremu torti upola laganijih od tradicionalnih, sjajne kombinacije prema ukusu, ali i zdravstvenom stanju. Postoje tako namjenska, primjerice vitaminizirana brašna, lagani maslaci i margarini posebnih okusa, malomasna vrhnja i jogurti, kreme bez jaja, pekmezi s manje šećera ili samo s voćnim šećerom itd. Vrlo su često i na samim proizvodima istaknuti savjeti za pripremu nekih slastica.

Uz to, u modi su male torte koje dostaju za desert iza svečanijeg objeda ili večere, ali i za poslijepodnevni susret s prijateljima.

Iznenadite drage osobe lijepim, nesvakidašnjim uratkom i trudom koji ste uložili pripremajući neku od torta. Mi ćemo vam u tome pomoći, ponajprije višekratno provjerenim receptima koje smo pomno odabrale.

Bila torta okrugla, kvadratična, loptasta, oblikovana posebnim kalupom, primjerice za Valentinovo u obliku srca, ili za dječji rođendan u obliku psića, mačkice, zeca..., uz male preinake svaki put može iznenaditi drukčijim izgledom i različitim okusom.
Ukoliko sumnjate u svoje umijeće, usavršite pripremu jedne torte pa neka ona bude vaš zaštitni znak i kućni specijalitet.

Podsjećamo da krasna i ukusna torta može biti i lijep dar. (Autorice)

Božica Brkan, književnica, novinarka i urednica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavštinom.

Na zagrebačkome Filozofskom Fakultetu diplomirala je komparativnu književnost te poljski jezik i književnost, a diplomantica je i novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Tri desetljeća radila je kao profesionalna novinarka, kolumnistica i urednica («Vjesnik», «Večernji list») u različitim medijima. Osobito su je zanimale teme vezane uz komunikaciju, tržište i baštinu. Predavala je stilistiku u medijskoj komunikaciji na komunikologiji na Hrvatskim studijima (2009—2011.). Osnivačica je, urednica i autorica internetskih magazina (www.oblizeki.com, www.ziviselo.com) a vodi osobnu stranicu www.bozicabrkan.com.


Objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama "Vetrenica ili obiteljska arheologija" (1990.), izbor novinskih feljtona "Enciklopedija špeceraja" (1990.), roman "Lift ili politička melodrama" (1993.), zavičajnu čitanku "Oblizeki – Moslavina za stolom" (2006.), knjige pjesama "Bilanca 2.0/ Odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme" (2011.) i "To Toni – Molitva za tihu sućut" (2011.), roman "Rez, Leica-roman u 36 slika" (2012.), izbor kajkavskih tekstova "Kajkavska čitanka Božice Brkan" (2012.), zbirku kajkavskih pjesama "Pevcov korak/ Kajkavski osebušek za EU"  (2012.), nagrađenu "Katarinom Patačić» za najbolju knjigu objavljenu na kajkavskome u 2012. godini, zatim zbirku pjesama "Obrubljivanje Veronikina rupca ili Muka 2013."  te roman "Ledína" (2014.) te najnovije - zbirku priča “Umrežena” (2017.) i zbirku priča na kajkavskom “Život večni” (2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –