Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milivoj Zenić

Stari Šibenik : Kalama, skalama i butama

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2010.
  • 362 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531743822
  • Cijena: 35.84 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Naš Šibenik. Nastao podno ishodišne utvrde (kastruma) što se uzdiže na strmoj, sedamdeset metara visokoj litici, bez antičke urbane tradicije, grad svoje rođenje i rast zahvaljuje nastojanjima posljednjih Trpimirovića da kao protutežu starim dalmatinskim gradovima stvore i ojačaju svoje gradove. Šireći se postupno na padinama prema moru, poslije i prema istoku, grad tijekom 15. i 16. stoljeća, izgradnjom brojnih crkvenih i svjetovnih građevina, uokvirenih gradskim zidinama, dobiva izgled prepoznatljiv i u našemu vremenu.

Šetnja gradom, njegovim ulicama i trgovima, perivojem i obalom, butama i prolazima, izložena je u pet poglavlja, od kojih je svako posvećeno nekomu gradskom predjelu. Prvo je posvećeno Gorici, od Trga kralja Držislava, ispred negdanjih Velikih gradskih vrata, odakle i započinje ovaj imaginarni obilazak grada, do tvrđave sv. Mihovila, a uključuje i Zagrebačku ulicu kao međaša prema predjelu Grad.

Drugo poglavlje opisuje Dolac, i to u užem smislu, kao povijesni Borgo di Mar iz 15. stoljeća, koji se osobito razvio u 16. stoljeću kada su sagrađene zapadne gradske zidine. Treće poglavlje opisuje obalu, uključujući Butu Harolda Bilinića i Trg Pavla Šubića I. ispred zgrade Šibensko-kninske županije. Obala, opisana zajedno s dolačkim dijelom, shvaćena je kao jedinstvena cjelina i referira se na Stošića, ali i na Predjel (sekstijer) sv. Frane. U ovo poglavlje uvršteni su Ulica Vladimira Nazora, koja se spaja s obalom, i Perivoj Roberta Visianija, donjim dijelom okrenut njoj.

U četvrtome poglavlju, koje opisuje Grad, šetnja započinje na Poljani, a završava na katedralnome trgu, Trgu Republike Hrvatske. Opisana je Ulica kralja Tomislava te splet ulica, stuba, prolaza i trgova smještenih sjeverno i južno od nje i oko katedralnog trga. Peto, zaključno poglavlje opisuje Varoš i Ulicu kralja Zvonimira.

Knjiga će ispuniti svrhu ako ikojem šetaču otkrije poneki ulomak bogate šibenske kulturne povijesti ili neki zaboravljeni detalj graditeljskoga naslijeđa, ako obnovi sjećanje na neku šibensku osobitost, zaboravljenu priču, pa i ćakulu. (Iz predgovora)

***

Milivoj Zenić (Šibenik, 1953.), dipl. knjižničar, zaposlen u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” od 1979. Kroz nekoliko mandata ravnatelj knjižnice. Među ostalim, pokrenuo je nakladničku djelatnost Knjižnice, koja do sada broje više od stotinu izdanja. Kao urednik niza Bašćina objavio je osamnaest knjiga s djelima šibenskih humanista i franjevačkih pisaca šibenskoga kraja. Organizirao simpozije o hrvatskim poglavito šibenskim humanistima, rezultat čega su vrijedni znanstveni zbornici te simpozije o glazbenom životu starog Šibenika u kontekstu nasljeđa Nakićevih orgulja. Jedan od pokretača i stalno angažiranih kulturnih radnika u svim bitnim kulturnim zbivanjima Šibenika posljednjih desetljeća.

Autor je knjige "U pohvalu od grada Šibenika: Pisana riječ od najstarijih vremena do danas" i vodiča "Šibenska katedrala".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –