Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maurice Herzog

Annapurna

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Saša Drach
  • 09/2010.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789535575221
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Trećeg lipnja 1950. godine Maurice Herzog i Louis Lachenal, članovi Francuskog alpinističkog kluba, popeli su se na vrh Annapurne i time postali prvi ljudi koji su dosegli vrh planine više od 8000 metara. Iako je od tog događaja prošlo više od 60 godina, njihovo postignuće još uvijek se smatra jednim od najvećih u povijesti alpinizma.

Za razliku od ostalih ekspedicija koje su svoje pokušaje uspona na himalajske gorostase temeljili na iskustvima prethodnih ekspedicija ili istraživanja, Herzog i prijatelji nisu poznavali teren, raspolagali su s par vrlo grubih, još k tome i pogrešnih zemljovida, a članovi ekspedicije nisu imali gotovo nikakvog iskustva u visokim planinama.

Trebalo je prvo locirati planinu, zatim istražiti moguće pristupe do nje, odrediti smjer uspona i na kraju stići do vrha... i sve to u vrlo kratkom razdoblju prije dolaska monsuna.

O vrijednosti njihovog dosega govori i činjenica da je i dan danas Annapurna osamtisućnjak s najmanjim brojem uspješnih uspona na vrh i s najvećom stopom smrtnosti pri pokušajima osvajanja.

 

"Annapurna" je priča o tom uzbudljivom i herojskom usponu kao i dramatičnom povlačenju s planine začinjenom snježnim sljepilom, ozeblinama, amputacijama i monsunskim kišama.

Ubrzo nakon objavljivanja "Annapurna" je postala klasik pustolovne literature, prodana je u preko 11 milijuna primjeraka, a časopis National Geographic uvrstio ju je na šesto mjesto top ljestvice najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Maurice Herzog –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –