Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Clifford Geertz

Lokalno znanje : Eseji iz interpretativne antropologije

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Irena Matijašević
  • 12/2010.
  • 307 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743907
  • Cijena: 26.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Niz predavanja, zapravo eseja, posvećenih dosta različitim temama. Geertz drži da esej kao žanr odgovara našem vremenu i načinu na koji se upravo suvremena kultura voli, a možda jedino i može, odgovarajuće izražavati.

Tako su u prvom dijelu obrađena načelna pitanja o onome što on naziva "preoblikovanje društvene misli". U drugom dijelu uzeti su primjeri na kojima se usporedbama želi objasniti kako su pojmovi poput zdravog razuma, umjetnosti, karizme i simbolike moći u biti kulturni konstrukti. Posljednji dio, prema kojemu je naslovljena cijela knjiga, bavi se pravom i usporedbama pravnih sustava te odlučivanja u pravnim sporovima koja su prisutna u pravnim sustavima različitih kultura, pri čemu su njegova stajališta o interpretaciji možda i najdosljednije izvedena.


***

Clifford Geertz
( 1926-2006 )neko je vrijeme studirao filozofiju i književnost, a zatim se odlučio na antropologiju jer mu se činilo kako kaže da filozofskim problemima nedostaje empirijsko istraživanje, pa se upustio u tkz. terenski rad na pojedinim lokalitetima u Indoneziji Objavio je u tom razdoblju zapažene knjige, od kojih su najvažnije "Religija na Javi", "Nazadovanje zemljoradnje", "Torbari i prinčevi", "Djela i životi", "Interpretacija kultura", "Antropolog kao autor" i ovo prevedeno djelo "Lokalno znanje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –