Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jo Nesbø (Nesbo)

Spasitelj

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Mislav Bartulović
  • 10/2011.
  • 452 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533243528
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Misteriozno ubojstvo na ulicama predbožićnog Osla, gdje je za vrijeme uličnog koncerta orkestra Vojske spasa ubijen njen dužnosnik, inspektora Harryja Holea i njegov tim vode do hrvatskih prognanika koji žive u Norveškoj. Razrješenje slučaja Hole će morati potražiti u Zagrebu, gdje u hotelu International pokušava otkriti tko je i zašto naručio zločin u Oslu. Trag vodi i do opsade Vukovara za vrijeme Domovinskog rata, pa nalik romanu Crvendać, prošlost opet uvelike oblikuje i motivira Nesbøove likove.

"Spasitelj" (Frelseren, 2005., engl. Redeemer, 2009.) je četvrti Nesbøov roman iz serijala o Harryju Holeu preveden na hrvatski, nakon trilogije o Oslu koju čine "Crvendać", "Nemeza" i "Ðavolja zvijezda". Zbog tematike, drže ga i svojevrsnim Nesbøovim „hrvatskim romanom“, pa se može smatrati prvim istinskim svjetskim bestselerom koji tematizira hrvatsku sadašnjost i noviju prošlost.

Nesbøu je osnovnu ideju za "Spasitelja" dao posjet Vukovaru krajem devedesetih, kad je u domu hrvatskog branitelja gledao amaterske snimke iz vukovarske bolnice za vrijeme opsade grada, a neki od tih prizora opisani su u romanu. Čitatelje će zaintrigirati i brojni detalji iz hrvatske svakodnevice, koju je autor nesumnjivo dobro istražio, poput opisa atmosfere u Zagrebu početkom našeg milenija.

***

Jo Nesbø (1960.) norveški je pisac, glazbenik i tekstopisac te bivši broker, poznat po nizu romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne književne nagrade, uključujući "Riverton" (1997.) i "Stakleni ključ" (1998.). "Crvendać", prvi njegov roman preveden na hrvatski, proglašen je odmah po izlasku 2004. najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena. Zahvaljujući neobičnim književnim postupcima, psihologijskom pristupu i temeljitom poznavanju života u globaliziranom svijetu, Nesbø je proširio okvire suvremenog kriminalističkog romana, što potvrđuju prijevodi njegovih djela na više od četrdeset jezika, niz nagrada te rekordni prodajni rezultati.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –