Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dora Kinert Bučan

Zamalek

  • Nakladnik: Znanje
  • 01/2006.
  • 202, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531955590
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Moja predodžba bijega bila je pustinja. Nepomična slika pješčanog spruda i okamenjenog neba", kaže Ana, glavni lik, a ujedno i pripovjedačica u ovome romanu. I kao nekim čudom, to joj se i obistinilo; sudbina joj je namijenila višegodišnji boravak na Zamaleku, kultnom otoku na Nilu, kozmopolitskoj rezidencijalnoj četvrti u srcu šesnaestomilijunskog Kaira.

Anin doživljaj kaotičnog megalopolisa duboko je subjektivan. Ona ponire u njegovu dušu, ali još dublje zagleda u samu sebe. Ni opčinjenost bojama i mirisima toga fantazmagoričnoga grada u kojem se stapaju privid i zbilja ne mogu odagnati Anin osjećaj osujećenosti. Još manje to mogu neobavezna i površna poznanstva iz diplomatskog miljea u kojem se Ana kreće.

A onda se, nenajavljeno i drsko, pojavljuje Fran, muškarac iz Anine prošlosti, koji uvlači u svoju bezobzirnu igru ne samo Anu već i njezinu prijateljicu, Engleskinju Marion. Igru koja će na kraju dovesti do tragedije.

Napisan u introspektivnom ključu, u kojem su percepcije izvanjskog podvrgnute unutarnjem doživljaju, ovaj intimistički roman Dore Kinert Bučan pravo je osvježenje u suvremenoj hrvatskoj prozi. Usto je i kulturološki zanimljiv kao izlet u nama uvijek intrigantnu egzotičnu sredinu.

Dora Kinert Bučan rođena je 1944. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala sociologiju i filozofiju. Dugi niz godina područje njezina interesa bile su sociologija kulture, filozofija i književnost te je objavila brojne članke i studije u književnim i stručnim časopisima ("Gordogan", "Kulturni radnik", "Filozofska istraživanja"), a pisala je i za Treći program Hrvatskog radija. Knjiga "Vilko Žiljak - kompjutorska grafika" (1996) plod je njezina zanimanja za estetičku i likovnu problematiku. Godine 2002. objavila je svoj prvi roman "Kuća Raffaelli".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –