Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Melanie Joy

Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave : Uvod u karnizam

  • Nakladnik: Dvostruka duga
  • Prijevod: Dunja Farkaš
  • 03/2012.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789532870381
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave" istražuje psihologiju karnizma. Naša spremnost da jedemo životinje, i k tome samo neke životinje, kaže socijalna psihologinja i profesorica Melanie Joy, moguća je jedino blokiranjem onoga što znamo o njihovoj svijesti i sposobnosti osjećanja boli; o nehumanom gospodarenju životinjama koje se prakticira u čitavom svijetu u svrhu zadovoljenja naše želje za hranom koju ne trebamo u svojoj prehrani; o zdravstvenim rizicima vezanim za prehranu na bazi mesa bilo koje vrste itd. Drugim riječima, nastavljamo jesti meso i ribu samo zbog naizgled beskompromisnoga poricanja.

Nesumnjivo poticajna za razgovor, polemiku i raspravu, ova knjiga izaziva čitatelje ne samo da stoje iza svojih izbora svaki put kada konzumiraju hranu životinjskoga podrijetla  već i da zauvijek promijene način razmišljanja o hrani.

Iz knjige: "Na jedenje mesa ne gledamo kao što gledamo na vegetarijanstvo, kao izbor utemeljen na skupu pretpostavki o nama samima, našem svijetu i životinjama. Štoviše, to doživljavamo kao nešto dano, kao najprirodniju stvar, kao nešto što je jednostavno tako. Jedemo životinje bez razmišljanja o tome što radimo i zašto to radimo jer je sustav vjerovanja koji to podržava nevidljiv. Taj nevidljivi sustav vjerovanja je ono što ja nazivam karnizmom."


***

Melanie Joy je socijalna psihologinja i profesorica psihologije i sociologije na Sveučilištu Massachusetts, Boston. Ima doktorat iz socijalne psihologije na Saybrook Graduate School te magisterij iz didaktike na Harvard Graduate School of Education. Autorica je brojnih članaka o psihologiji, pravima životinja i socijalnoj pravdi te priručnika za aktiviste "Strategic Action for Animals: Handbook on Strategic Movement Building, Organizing, and Activism for Animal Liberation". Dodatne informacije o njoj možete naći na melaniejoy.org


** Knjiga je objavljena u izdanju "Dvostruke duge" d.o.o. iz Čakovca i u suradnji s udrugom Prijatelji životinja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –