Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Diana L. Eck

Indija : Sveta geografija

  • Nakladnik: Dvostruka duga
  • 12/2013.
  • 584 str., meki uvez
  • ISBN 9789532871302
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kamo god krenuli u Indiji, pronaći ćete živi krajolik u kojem su planine, rijeke, šume i sela povezani s pričama o bogovima i junacima. Ta zemlja sadrži znakove bogova i tragove junaka. Svako mjesto ima svoju priču. I obratno, svaka priča ima svoje mjesto u velikom skladištu mitova i legendi.

Indijski krajolik povezan je s brojnim pričama o bogovima i junacima i njihovim djelima, kao i o njihovim susretima s običnim ljudima. Neke od tih priča su naširoko poznate u jednom ili drugom obliku, poput legendi iz Rāmājane. Neke priče su regionalne, pa čak i lokalne. Neke su zanimljive, a druge su jednostavno bizarne. Međutim, sve u svemu, krajolik Indije gusto je prožet pričama.

Knjiga "Indija: Sveta geografija" govori nam o Indiji hodočasnika. Diana Eck vodi čitatelja na duhovno putovanje živim krajolikom ove čarobne zemlje – njezinim planinama, rijekama i obalama, njezinim starim i zanimljivim hramovima i svetištima. Da bi posve razumjela sveta mjesta hodočašća zajedno s njihovim pričama i međusobnim vezama, ona detaljno istražuje hinduističke religijske ideje i priče i otkriva nam kako su one upisane u sam krajolik.

Eck nam pokazuje da je iz te mreže mjesta hodočašća nastao i sam osjećaj za indijsku naciju. To je jedna zapanjujuća i zanimljiva slika zemlje koju stoljećima ne ujedinjuje moć kraljeva, već koraci hodočasnika. Knjiga "Indija: Sveta geografija" nudi nam pogled na Indiju kao složenu religijsku kulturu, ali i kao naciju.

***

Diana L. Eck (rođena 1945. godine u mjestu Bozeman u Montani) je profesorica komparativne religije i indologije na sveučilištu Harvard, gdje ujedno vodi i The Pluralism Project. Autorica je brojnih knjiga poput Banaras, City of Light, Darsan: Seeing the Divine Image in India, Encountering God: A Spiritual Journey from Bozeman to Banaras i A New Religious America: How a Christian Country Became the World’s Most Religiously Diverse Nation. Predsjednik Bill Clinton joj je 1998. godine dodijelio nagradu National Humanities Medal zbog njezinog rada na jačanju američkog religijskog pluralizma. 2005. i 2006. godine obnašala je dužnost predsjednice Američke akademije religije. Diana Eck je članica Metodističke crkve i u braku je s velečasnom Dorothy Austin.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –