Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pascal Bruckner

Babilonska vrtoglavica : Kozmopolitizam ili mondijalizam

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Barbara Martinec
  • 12/2005.
  • 55, meki uvez
  • ISBN 9532203714
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Kozmopolitizam a priori predstavlja izrazito poželjnu vrijednost, barem zbog napada kojima je bio izložen od strane fašista i staljinista”, kaže Bruckner u prvom poglavlju ovog malenog eseja nastalog 1993. godine, a nadahnutog posljednjim europskim ratom, ovim našim.

Prekrajanje granica, propitivanje vrijednosti, odnos prema drugim narodima i razdor između nacionalističke zatvorenosti i bacanja u babilonsku kašu, melting pot, samo su neke od tema o kojima ovdje čitamo. Bruckner ne pristaje na puko supostojanje dviju opreka, na zatvorenost i otvorenost jednog naroda svima drugima, nego s mnogo strasti razmišlja o tome kako i kozmopolitizam može biti nasilan (kao onaj sovjetski), kako pristupiti strancu u vlastitoj zemlji, kako postupati s prema nacionalnim manjinama ili kako se nositi s vlastitim tuđinstvom i osjećajem iskorijenjenosti kada se nađemo u stranoj zemlji. “Ja sam više sposoban za kozmopolitizam time što sam upisan u jednu pojedinačnu zemlju i jezik, koji će biti moje odskočne daske za susret s drugima.”

Pascal Bruckner rođen je 1948. godine. Do sada je objavio petnaest knjiga: osam romana i sedam eseja. Prvu knjigu objavio je 1975. godine (esej o Charlesu Fourieru). Medu romanima veći odjek imali su: "Gospodin Tac" ("Monsieur Tac", 1976.), "Ledeni mjesec" ("Lunes de fiel", 1981), "Božanska dijete" ("Le Divin enfant", 1992). Nakon knjige eseja "Novi ljubavni nered" napisane zajedno s Alainom Finkielkrautom, postao je poznat u Francuskoj i izvan nje. Bruckner je od tada objavio još desetak knjiga, romana i priča te esejističke proze. Njegove knjige su bestseleri i u Francuskoj i u Europi: "Jecaj bijelog Čovjeka", "Demokratska melankolija", "Kušnja nevinosti". Člancima o književnosti, kulturi i politici pojavljuje se u tisku i u stručnoj periodici. Predaje književnost u Parizu te često gostuje na američkim sveučilištima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –