Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gjuro Szabo

O Zagrebu

  • Nakladnik: AGM
  • 12/2012.
  • 256 str.,
  • ISBN
  • Cijena: 26.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Gjure Szabe "O Zagrebu" je komponirana u tri cjeline. U prvoj prevladavaju tekstovi posvećeni uglavnom arhitektonskoj baštini Zagreba od 17. do početka 20. stoljeća, ali i pojedinim manjim, ali važnim temama, potaknutim katkad obljetnicama, katkad drugim povodima. U drugoj cjelini donose se Szabini tekstovi o Kaptolu, katedrali i Dolcu, tada najugroženijim dijelovima povijesne jezgre, za čiju sudbinu Szabo vodi brigu od rušenja Bakačeve kule 1906. i natječaja za regulaciju Kaptola i Dolca iz 1908., prožetim jadom zbog gubitaka i osudom Hermanna Bolléa i njegova protektora Izidora Kršnjavoga te simpatijom za suborca, arhitekta Viktora Kovačića. U trećoj cjelini donose se Szabini kulturnopovijesni biseri i razastire pun opseg njegova interesa i osjećajnosti. Tu se Szabo predstavlja kao "politički i društveni historik, estetičar, suvereni tumač vrednota i čudesan poznavalac ljudi", kako ga obilježava Josip Horvat.

Gotovo svi članci opremljeni su novim slikama koje podcrtavaju sadržaj i poruku, a težište nije samo na spomenicima nego i na ljudima, ličnostima koje obilježavaju epohu. Szabo, osobito osjetljiv na sliku, napose povijesnu fotografiju, nije mogao odgovarajuće opremiti većinu svojih članaka s obzirom na karakter novina, časopisa ili zbornika u kojima ih je publicirao, zato je ovo izdanje nadopunjeno prikladnim vizualnim informacijama.

Szabine su legende i bilješke posebno obilježene. U uredničkim bilješkama uglavnom se upućuje na današnje adrese kuća ili spomenika, zato što ih Szabo ležerno i opisno spominje računajući na čitatelje tadašnjih generacija koji se u gradu snalaze prema drukčijim kriterijima, poglavito prema imenima kućevlasnika ili urbanom žargonu doba. No ta intimizacija čini osebujan čar tih tekstova koje je Szabo pisao i objavljivao misleći isključivo na vrijeme sadašnje.

Kako će se njihova patina i duh dojmiti današnjeg čitatelja, predanu u namjeri da urone u prošlost koja nije tako daleka, a njeni tragovi čine Zagreb onim po čemu je on Zagreb: poseban i individualan.

Knjigom "O Zagrebu" nakladici pokreću novu biblioteku "Memorija i grad“, u kojoj će objavljivati pretisci starih i niz novih izdanja iz pera najreprezentativnijih autora iz područja kulturne povijesti naših gradova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –