Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pawel Huelle

Posljednja večera

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Ivana Vidović Bolt
  • 02/2013.
  • 256 str. , meki uvez
  • ISBN 9789533340258
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Radnja romana odvija se u toku samo jednoga dana u Gdanjsku. Junaci romana su poznanici koji u dogovoreno vrijeme trebaju stići na zajedničko fotografiranje, a prema snimljenoj će fotografiji njihov zajednički prijatelj naslikati "Posljednju večeru".

Prema mišljenju Przemys³awa Czapliñskoga, poljskoga književnoga kritičara, "Posljednja večera" najbolji je Huelleov roman napisan od početka 90-ih, u kojem pokazuje Poljsku u kojoj porast svetosti dovodi do porasta mržnje.

Sudbina likova odražava ujedno i sudbinu čitave jedne generacije u Poljskoj te otkriva odnos prema vjeri i pozadinu stereotipne slike o poljskoj čvrsto ukorijenjenoj praktičnoj religioznosti.

***

Pawe³ Huelle
, poljski prozaik, pjesnik, književni kritičar, dramaturg rođen je 1957. godine u Gdanjsku. Jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih poljskih pisaca srednje generacije, a među najvažnijim su nagradama one Zaklade A. Jurzykowskoga, Zaklade Koœcielskih, Poljskoga PEN-kluba, Paszport Polityki i prestižna njemačka nagrada Andreasa Gryfiusa. Autorov književni prvijenac, roman "Gdje je David Weiser" (Weiser Dawidek, 1987), proglašen je najvažnijim književnim debijem osamdesetih godina. Kritičari su ga nazvali “romanom desetljeća”, “lektirom-drogom”, “pobjedom književnosti”, “debijem desetljeća”.

Osim zbirke pjesama "Wiersze" (1994), objavio je i knjige priča "Opowiadania na czas przeprowadzki" (1991), "Pierwsza mi³oœć i inne opowiadania" (1996), "By³em samotny i szczêœliwy" (2002) i "Opowieœci ch³odnego morza" (2008), te knjigu eseja "Inne historie" (1999) i romane "Mercedes-Benz: z listów do Hrabala" (2001), "Castorp" (2004) i "Ostatnia wieczerza" (2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –