Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mircea Cartarescu

Nostalgija

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Luca-Ioan Frana, Marina Gessner
  • 04/2013.
  • 404 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533340340
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Nostalgija" - roman labave strukture ili ipak zbirka priča povezanih intrigantnom zajedničkom temom - temom igre. Djelo je prvi put objavljeno 1989., pod naslovom "San", i iste je godine dobilo nagradu Rumunjske Akademije. Potpuna, necenzurirana verzija, objavljena je prvi put 1993., i od tada nosi naslov "Nostalgija".


"Novele iz knjige 'Nostalgija' (...) imaju nekoliko zajedničkih karakteristika: hiperrealističnu fantastiku, koja poput zahuktale lavine raste tijekom pripovijedanja, onirizam, kozmičke vizije, seksualne opsesije i istančanu simboliku. (...) U Remu, jedan je od pripovjedača neka vrsta pauka koji se hrani samim tkivom priče. Uostalom, kukaca i ptica, zadivljujuće-zastrašujućih, ne nedostaje ni u jednoj od proza. (...) Sve pripovijesti imaju strukturu priče u priči, poput ruskih babuški koje ulaze jedna u drugu. Iako su svi postupci već viđeni, Cãrtãrescu im daje snažan pečat originalnosti. Svoje uzore priznaje (u Dnevniku) bez ustručavanja: Pinchon, Borges, Márquez, Cortázar, Proust, Joyce. Sve postmodernisti (...)."

"Mašta ovog prozaista je barokna. Ne postoji ništa usporedivo u rumunjskoj prozi (...)."

Nicolae Manolescu

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –