Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mircea Cartarescu

Nostalgija

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Luca-Ioan Frana, Marina Gessner
  • 04/2013.
  • 404 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533340340
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Nostalgija" - roman labave strukture ili ipak zbirka priča povezanih intrigantnom zajedničkom temom - temom igre. Djelo je prvi put objavljeno 1989., pod naslovom "San", i iste je godine dobilo nagradu Rumunjske Akademije. Potpuna, necenzurirana verzija, objavljena je prvi put 1993., i od tada nosi naslov "Nostalgija".


"Novele iz knjige 'Nostalgija' (...) imaju nekoliko zajedničkih karakteristika: hiperrealističnu fantastiku, koja poput zahuktale lavine raste tijekom pripovijedanja, onirizam, kozmičke vizije, seksualne opsesije i istančanu simboliku. (...) U Remu, jedan je od pripovjedača neka vrsta pauka koji se hrani samim tkivom priče. Uostalom, kukaca i ptica, zadivljujuće-zastrašujućih, ne nedostaje ni u jednoj od proza. (...) Sve pripovijesti imaju strukturu priče u priči, poput ruskih babuški koje ulaze jedna u drugu. Iako su svi postupci već viđeni, Cãrtãrescu im daje snažan pečat originalnosti. Svoje uzore priznaje (u Dnevniku) bez ustručavanja: Pinchon, Borges, Márquez, Cortázar, Proust, Joyce. Sve postmodernisti (...)."

"Mašta ovog prozaista je barokna. Ne postoji ništa usporedivo u rumunjskoj prozi (...)."

Nicolae Manolescu

Mircea Cărtărescu rođen je 1956. u Bukureštu. Pjesnik je, romanopisac, prozaik, esejist, književni kritičar i kulturni novinar. Jedan je od najnagrađivanijih (nacionalno i međunarodno) i najprevođenijih rumunjskih pisaca postkomunističkog razdoblja. U Rumunjskoj je često spominjan kao kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, a Rumunjsko društvo pisaca dvaput ga je za tu počast i službeno predložilo. Član je Rumunjskog društva pisaca, rumunjskog P.E.N. kluba i profesor na Književnom fakultetu Sveučilišta u Bukureštu. Otkako je 1978. debitirao na rumunjskoj književnoj sceni, Cărtărescu je objavio deset zbirki poezije, desetak knjiga proze – među kojima se ističu "Visul" (San), objavljen 1989. i zatim 1993. u necenzuriranoj verziji naslovljenoj "Nostalgia" – te opsežna trilogija "Orbitor" (Zasljepljujuće) – kao i više knjiga eseja i dnevnika. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika. Na hrvatski je dosad prevedena njegova knjiga novela, odnosno nekonvencionalni roman "Nostalgija" (Luca-Ioan Frana, Marina Gessner i Ivana Olujić, Meandarmedia, Zagreb, 2013.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –